Eurasianismus a smrt dcery jeho hlavního ideologa

Dcera blízkého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina v sobotu zemřela při explozi auta. Darja Duginová zemřela na cestě z literárního festivalu nedaleko Moskvy. Její otec, Alexandr Dugin, je hlavním ideologem tzv. eurasianismu. Ruská federace z útoku viní Ukrajinu. Ta obvinění odmítá.

Smrt Duginovy dcery

Darja Duginová byla novinářka, která otevřeně podporovala ruskou invazi na Ukrajinu. Minulý měsíc byla přidána na sankční seznam Spojeného království kvůli vytváření dezinformací ve vztahu k Ukrajině na různých online platformách.

Auto, které patřilo jejímu otci, explodovalo v sobotu večer, když se vracela z festivalu, na kterém byl i její otec, Alexandr Dugin. Ten si z neznámého důvodu na poslední chvíli vzal jiné vozidlo, uvedla ruská zpravodajská služba TASS.

Dugin je ultranacionalista, jehož publikace Základy geopolitiky byla silně využívána k ovlivňování elit ruské armády, policie a zahraniční politiky. Se svou dcerou Darjou spolupracoval. Zaměstnával ji také jako svou tiskovou asistentku.

Eurasianismus

Duginova pozice v Rusku je vázána na ideologii zvanou eurasianismus, jejíž principy lze nalézt v současné zahraniční politice země. Jak už z názvu vyplývá, ideologie se odkazuje na ruskou geografickou polohu, přičemž se vymezuje proti Západu, který podle něj představuje ekonomickou diktaturu, individualismus, pád kolektivní jednoty a ztrátu duchovních hodnot.

Tato ideologie je také silně proti existenci státu Ukrajina. „Ukrajina jako stát nemá žádný geopolitický význam a žádnou geografickou jedinečnost,“ píše se v Duginových pracích. Zároveň ve své ideologii Dugin silně podporuje určitá partnerství Ruska s východními aktéry, např. s Čínou.

V západním světě je tato ideologie hodnocena jako extrémní projev ruského imperialismu. Samotný Alexandr Dugin se svými extrémistickými názory jako filozof na Západě zdiskreditoval. 

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek