Vnější hranice EU v červenci: Zvýšený počet přechodů přes centrální Středomoří

Za prvních sedm měsíců letošního roku došlo podle předběžných propočtů k asi 155 090 nelegálním vstupům do Evropské unie. * To představuje nárůst o 86 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku.

V červenci členské státy EU zaznamenaly asi 34 570 nelegálních přechodů, což je o 63 % více než ve stejném měsíci roku 2021.

Západní Balkán je i nadále nejaktivnější migrační trasou do EU s 14 866 odhaleními v červenci, což je téměř třikrát více než v loňském roce. Vysoký počet nelegálních překročení hranic lze přičíst opakovaným pokusům o překročení ze strany migrantů, kteří se již na západním Balkáně nacházejí.

Tlak zůstává vysoký i na trase přes centrální Středomoří, kde každodenní příjezdy zatěžují přijímací kapacity v Itálii. Agentura Frontex podporuje italské úřady úředníky pro registraci a identifikaci příchozích.

Lidé prchající z Ukrajiny a vstupující do EU přes hraniční přechody nejsou součástí údajů o zjištěných nelegálních vstupech. Podle nejnovějších údajů Frontexu uprchlo z Ukrajiny do EU od začátku války 7,7 milionu ukrajinských státních příslušníků. Zároveň se do své země vrátil značný počet ukrajinských státních příslušníků.

V reakci na vysoký migrační tlak má Frontex více než 2 200 stálých příslušníků sboru a personálu na různých úsecích vnější hranice EU, jakož i v Albánii, Srbsku, Černé Hoře a Moldavsku.

Na trase přes centrální Středomoří bylo v červenci nahlášeno zhruba 14 800 nelegálních překročení hranic, o 60 % více než ve stejném měsíci roku 2021. Přestože Tunisané (30 %) byli v červenci nejvyšší národností registrovanou na této trase, celkově Egypťané Tunisany v roce mírně překonali. 2022. Počet Egypťanů zjištěných na této trase roste; odlétají hlavně z Libye a pomáhá jim kriminální pašování.

Na trase přes západní Středomoří bylo zjištěno 6434 nelegálních překročení hranic, což je o 25 % méně než v loňském roce. Zločinecké pašerácké sítě se pokoušely využít klidné povětrnostní podmínky k organizování simultánních odjezdů na vodních skútrech. Většina migrantů zjištěných na této trase pocházela z Maroka.

Západobalkánská trasa představovala polovinu všech odhalených případů se 70 770 nelegálními přechody, což je téměř trojnásobek celkového počtu ze stejného období loňského roku. Mezi hlavní národnosti na této trase patřili migranti ze Sýrie, Afghánistánu a Turecka.

Na východní pozemní hraniční trase agentura Frontex zaregistrovala 2 923 nelegálních překročení, což je o 32 % méně než v loňském roce. Hlavními národnostmi na této trase byli státní příslušníci Ukrajiny, Iráku a Běloruska.

Počet detekcí na trase přes východní Středomoří zůstal vysoký s 22 601 příjezdy (více než dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem). Počet příchozích na Kypr tvořil více než polovinu z celkového počtu odhalených případů. Nejvíce migrantů pocházelo ze Sýrie, Nigérie a Konga (Kinshasa).

Západoafrická trasa zaznamenala 9461 detekcí, o 25 % více než loni, s 832 překročeními v červenci.

Počet nelegálních migrantů, kteří se snaží překročit Lamanšský průliv směrem do Spojeného království na malých člunech, zůstal vysoký s přibližně 28 000 odhaleními, včetně pokusů a překročení, což představuje 55% nárůst oproti stejnému období v roce 2021. Nárůst plaveb přes moře související se zlepšenými sezónními povětrnostními podmínkami a možným dopadem nového plánu migrace Spojeného království.

Sdílet tento příspěvek