Státy EU potvrdily nařízení o dobrovolném snížení poptávky po zemním plynu

Členské země Evropské unie dnes formálně potvrdily nařízení o dobrovolném snížení poptávky po zemním plynu pro letošní zimu o 15 procent. Na twitteru o tom dnes informovalo české předsednictví Rady EU. Ministři odpovědní za energetiku se na přijetí tohoto opatření shodli už v závěru července, unie tak reaguje na očekávané omezení dodávek plynu z Ruska.

Text bude začátkem příštího týdne vydán v Úředním věstníku a vstoupí v platnost jeden den po vydání, doplnilo české předsednictví.

Členské země se zavázaly snížit v období od začátku srpna do konce března spotřebu plynu o 15 procent proti průměru z posledních pěti let. Pokud Evropská komise či pět členských zemí dojdou k závěru, že nastal čas na vyhlášení plynové nouze, může se komise s touto věcí obrátit na členské země. V případě, že bude souhlasit nejméně 15 z 27 zemí, začnou být úspory povinné.

O výjimky budou moci požádat například země, které nejsou propojeny s unijní plynárenskou infrastrukturou nebo je jejich napojení nedostatečné. To se týká například Španělska, Irska či Malty. Mohou si je vyjednat i země, které mají zásobníky plynu před zimou plnější, než odpovídá stanovenému cíli nebo ve kterých jsou na plynu závislá kritická průmyslová odvětví. Tyto výjimky by mohlo využít Německo, Polsko či Česko, které již nyní dosáhlo listopadový cíl 80procentního naplnění zásobníků. Nižší omezení spotřeby budou moci vykázat i státy, jejichž energetická síť je výrazně provázaná s tou ruskou – tedy třeba pobaltské země.

Zdroj: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek