EU dává státům protichůdné rady ohledně plynu, kritizoval rakouský kancléř

Evropská komise dává členským státům Evropské unie protichůdné instrukce ohledně zajišťování plynu a přitom neplní své vlastní sliby, řekl podle agentury Reuters rakouský kancléř Karl Nehammer. Kritická slova na adresu Evropské komise Nehammer pronesl po jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, se kterým se dnes sešel ve Vídni.

Evropská unie apeluje na členské státy, aby spolu nesoupeřily v nákupech plynu, a přitom žádá Rakousko, aby naplnilo své zásobníky plynu, uvedl rakouský kancléř na společné tiskové konferenci s Orbánem.

„Jsme svědky mnoha oznámení Evropské komise, ale velmi mála případů uvedení do praxe,“ pokračoval v kritice Nehammer. Řekl, že užitečná by podle něj byla slibovaná společná unijní platforma pro koordinaci nákupů plynu.

Maďarský postoj k omezení dodávek ruského plynu

Orbán prohlásil, že Maďarsko bere na vědomí unijní plán omezit poptávku po plynu a snížit postupně jeho dodávky z Ruska. Zdůraznil, že tato snaha je pro Maďarsko sice nevýhodná, ale že jeho země nechce narušovat jednotu Evropské unie.

„Bereme na vědomí toto rozhodnutí, přestože je pro nás nevýhodné, a pokusíme se ho zrealizovat tak, aby nám způsobilo co nejnižší škody,“ řekl Orbán.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek