Desítky tisíc lidí v Tbilisi demonstrovaly za přijetí Gruzie do EU

Desítky tisíc lidí včera demonstrovaly v Tbilisi za připojení Gruzie k Evropské unii. Asi 60.000 lidí s národními a evropskými vlajkami se podle odhadu novináře agentury AFP shromáždilo v centru gruzínské metropole před budovou parlamentu. Demonstranti vyšli do ulic poté, co Evropská komise minulý týden doporučila posečkat s udělením kandidátského statusu pro tuto postsovětskou zemi na členství v evropském bloku.

V pátek Evropská komise podpořila kandidaturu Ukrajiny a Moldavska, v případě Gruzie, která také projevila zájem o vstup do EU, ale uvedla, že země musí nejprve provést reformy. Podle místopředsedkyně komise Věry Jourové se sbor komisařů rozhodl nedoporučit okamžitou kandidaturu zakavkazské země po velmi důkladném hodnocení kvůli vysoké míře politické nestability a nestability institucí.

K dnešní demonstraci nazvanou „pochod pro Evropu“ vyzvalo několik proevropských organizací a opozičních uskupení s cílem dát najevo, že Gruzíni se přiklánějí k evropským hodnotám a k Evropě. Shromáždění mělo dát jasný signál Bruselu, kde budou tento týden lídři členských zemí diskutovat o tom, zda kandidátský status Gruzii oficiálně zamítnou.

„Svoboda, mír, udržitelný ekonomický rozvoj, ochrana lidských práv a spravedlnost jsou hodnoty, které nás spojují a které by byly garantovány v případě začlenění do Evropské unie,“ uvedli podle AFP organizátoři v prohlášení.

Gruzínská vláda v posledních letech čelí vzrůstající kritice kvůli stavu lidských práv v zemi, podotkla AFP. Neziskové organizace vyjadřují obavy zejména kvůli zhoršení svobody projevu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek