ECB plánuje poprvé po deseti letech zvýšit úrokové sazby

Evropská centrální banka (ECB) signalizuje první zvýšení úrokových sazeb za více než deset let. Vychází to ze čtvrteční schůzky Rady guvernérů ECB, která proběhla v Amsterdamu. Tento krok má být reakcí na prudký růst inflace, který Evropská unie v posledních měsících zažívá.

ECB plánuje začátkem příštího měsíce ukončit nákupy dluhopisů a na červnovém zasedání zvýšit úrokové sazby o 25 bazických bodů, přičemž inflace by měla podle prognóz překonat dvouprocentní cíl centrální banky minimálně až do roku 2024.

Další zvyšování úrokové sazby

„Vysoká inflace je velkou výzvou pro nás všechny. Rada guvernérů zajistí, aby se inflace ve střednědobém horizontu vrátila ke dvouprocentnímu cíli,“ uvedla ECB. To bude možná zahrnovat další navýšení úrokových sazeb. ECB počítá s „větším přírůstkem“ v září, pokud se současný výhled inflace nezlepší.

Na tiskové konferenci odmítla šéfka ECB Christine Lagardeová naznačit, jak vysoko by se úroková sazba mohla vyšplhat. Instituce nicméně zveřejnila, že možný budoucí nárůst sazby bude postupný. Důležité v tomto směru bude, jak vysoko se inflace vyšplhá. ECB upravila své předpovědi na 6,8 procent v roce 2022, 3,5 procenta pro rok 2023 a 2,1 procent v roce 2024.

Doba velké nejistoty

Nelze se nicméně zcela úplně řídit předpověďmi, protože nepočítají plně s budoucími vlivy. „Válka nadále představuje významné riziko poklesu růstu,“ uvedla Lagardeová v kontextu stále probíhající ruské invazi na Ukrajinu. Dále řekla, že kdyby konflikt ve střednědobém horizontu eskalovat, oslabil by tak poptávku, což by utlumilo ceny, a nebylo by potřeba tak velké zpřísňování.

Růst úrokové míry v eurozóně je bezprecedentní krok, ale Lagardeová naznačila, že v širším měřítku se nejedná o odklon od závazků centrální banky zasahovat postupně. „V době velké nejistoty jsou postupné kroky pravděpodobně vhodné, zvláště když není cesta jasná a dobře identifikovatelná, kdy bychom všichni chápali, kam směřujeme,“ řekla.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Pixabay.com

Sdílet tento příspěvek