Zástupci evropského podnikání předali Fialovi priority pro české předsednictví

Zástupci podnikatelů z 35 zemí Evropy dnes v Praze předali premiérovi Petru Fialovi (ODS) seznam svých priorit pro nadcházející české předsednictví v Radě Evropské unie. Doporučují se zaměřit na podporu Ukrajiny, řešení hospodářských důsledků války pro členské země a přizpůsobení středně a dlouhodobých politických cílů EU nové realitě. Rada konfederace evropského podnikání BusinessEurope si dnes do svého čela zvolila také nového prezidenta Fredrika Perssona. ČTK o tom informoval Svaz průmyslu a dopravy (SP), který je členem konfederace a dvoudenní návštěvu jejích zástupců v České republice hostil.

Rada prezidentů konfederace dnes takzvanou Pražskou deklaraci na svém zasedání schválila a Fialu s ní seznámila. O tématech, která považuje pro evropské podnikání v současné době za zásadní, zástupci BusinessEurope mluvili také s předsedkyní poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN).

Konfederace podporuje veškeré sankce proti Rusku v souvislosti s jeho vpádem na Ukrajinu, které budou instituce EU považovat za nezbytné. Zástupci podnikatelské sféry ale upozornili, že musejí být dobře zacílené a pečlivě nastavené, aby nenarušovaly hospodářkou sílu Evropy. „Ačkoliv například pro jižní země je válka relativně vzdálená, její dopady pociťuje celá EU a bude to hlavní téma celého předsednictví. Naprosto klíčové je řešení energetické bezpečnosti. Česko je jedna ze zemí, která by případné odstřižení od plynu pocítila nejvíc, a zezelenání budeme mít jako nejprůmyslovější země Evropy také o něco složitější,“ uvedl prezident SP Jaroslav Hanák.

ČR by podle konfederace při svém předsednictví měla také podpořit sjednání nových obchodních a investičních dohod pro evropské firmy po celém světě a urychlit potvrzení platnosti už uzavřených dohod o volném obchodu. To se týká například dohody se sdružením Mercosur, které založily Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay, nebo s Mexikem.

BusinessEurope hájí zájmy evropského průmyslu a podnikání, sdružuje 40 průmyslových svazů z 35 zemí Evropy. SP je členem od roku 1993. Jednání prezidentů BusinessEurope se koná dvakrát ročně pravidelně v zemi, která přebírá předsednictví v EU. SP tak Radu prezidentů BusinessEurope hostil podruhé, poprvé to bylo v roce 2009.

České předsednictví v EU začne 1. července a potrvá půl roku. Česká vláda se chce věnovat zvládnutí uprchlické krize a poválečné obnově Ukrajiny, energetické bezpečnosti, posilování evropských obranných kapacit, strategické odolnosti evropské ekonomiky a odolnosti demokratických institucí.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek