Někteří z 85 běženců zadržených ve Zlínském kraji žádají o mezinárodní ochranu

Někteří z 85 běženců z Blízkého východu, které policie zadržela minulý a tento týden ve Zlínském kraji, žádají o mezinárodní ochranu v jiném členském státě Evropské unie. Umístěni byli do zařízení pro zajištění cizinců, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková. U dalších běženců rozhodla policie o správním vyhoštění.

Desítky cizinců bez dokladů zadrželi policisté postupně od pátku 20. května na Zlínsku a Vsetínsku. Podle mluvčí jich v součtu bylo 85. Policisté zjistili, že přicestovali z Blízkého východu. Státy, odkud pocházejí, však policie neuvedla. „Rozhodli jsme u nich o povinnosti ve stanovené lhůtě z naší republiky vycestovat. Vydali jsme jim patřičná rozhodnutí a některým výjezdní příkaz,“ uvedla Kozumplíková.

„Cizince, u kterých jsme v průběhu správního řízení zjistili, že v minulých dnech podali žádost o mezinárodní ochranu v jiném členském státě Evropské unie, převezli policisté do zařízení pro zajištění cizinců,“ řekla Kozumplíková. Počet běženců, kterých se to týká, policie neupřesnila.

Pokud policisté zjistí, že se cizinec pohybuje na území České republiky nelegálně, zajistí ho dle zákona o policii, a to nejvýše na 48 hodin. V této lhůtě musí policie udělat základní úkony směřující k ověření jeho totožnosti. Dále musí zjistit, zda je či není žadatelem o azyl v jiné zemi nebo z jakého státu přišel. Zadržený člověk musí být do 48 hodin propuštěn a do této doby musí policie rozhodnout o správním vyhoštění, anebo o umístění do zařízení pro zajištění cizinců.

„Případy se ale mohou od sebe lišit v návaznosti na to, jak spolupracuje tlumočník nebo jakým způsobem jsou ochotni spolupracovat účastníci řízení. Když předáváme cizince do jiného členského státu, nebo realizujeme správní vyhoštění do země původu, tak to může trvat i několik týdnů,“ doplnila mluvčí.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek