Přehled evropských vesmírných aktivit za duben 2022

Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí z oblasti evropského vesmírného výzkumu za měsíc duben.

Výzkum vesmíru a vývoj nových kosmických technologií nabývá v současné době stále většího významu. Evropská unie proto považuje kosmický výzkum za důležité téma a vynakládá velké úsilí na zdokonalování svých kapacit v této oblasti. Centrem těchto snah je Praha, kde sídlí Agentura EU pro vesmírný program (EUSPA). Spolu s agenturou EUSPA zajišťuje provoz evropských vesmírných programů Evropská kosmická agentura (ESA) – mezinárodní organizace, která sdružuje 22 evropských států včetně Česka a funguje na mezivládním principu. Její součástí jsou i nečlenské státy EU Norsko a Švýcarsko. Agentura provozuje kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety na oběžnou dráhu.

28.4.2022

Astronautka agentury ESA Samantha Cristoforetti dorazila spolu s kolegy z NASA Kjellem Lindgrenem, Robertem Hinesem a Jessicou Watkins na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Čtyři astronauti, společně známí jako Crew-4, odletěli ve středu 27. dubna 09:52 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě v USA a stráví ve vesmíru téměř půl roku. Na Mezinárodní vesmírnou stanici posádku přepravila vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX po zhruba 16 hodinách letu.

Start rakety Falcon 9, jež k Mezinárodní vesmírné stanici vynesla vesmírnou loď Crew Dragon s posádkou Crew-4. Zdroj: ESA-S. Corvaja

Samantha Cristoforetti se vrací na Mezinárodní vesmírnou stanici na svou druhou misi, nazvanou Minerva. Během letu na stanici a ze stanice bude Samantha specialistkou mise. V průběhu jejího působení na stanici zastane roli vedoucí Amerického orbitálního segmentu (USOS) a bude zodpovědná za všechny jeho aktivity.

Posádka bude na palubě Mezinárodní vesmírné stanice mimo jiné řešit i řadu vědeckých úkolů, jedním z nichž bude studie bezdrátové komunikace v rámci projektu agentury ESA Compose-2. Ten má demonstrovat možnosti bezdrátových sítí pro podporu vědeckých experimentů a zajištění přesného řízení a navigace volně letících objektů.

Astronautka agentury ESA Samantha Cristoforetti. Zdroj: ESA-A.Conigli.

26.4.2022

Agentura EUSPA vydala předběžné informační oznámení (PIN) k plánované výzvě k vývoji Evropského demonstrátoru pro služby GNSS (ESD), který poskytuje centralizovanou platformu pro demonstraci nových a vylepšených end-to-end služeb Evropského globálního navigačního satelitního systému (EGNSS).

ESD umožní uživatelům snadno a otevřeně přistupovat k signálům a datům EGNSS, aby mohli testovat nové či vylepšené služby v realistických podmínkách, ověřovat správnou implementaci rozhraní a standardů přijímačů a předvídat a podporovat vývoj nových aplikací.

12.4.2022

Generální ředitel agentury ESA Josef Aschbacher slavnostně otevřel nové Středisko vesmírné bezpečnosti, jehož cílem bude pomoci chránit naši planetu před zvýšenou sluneční aktivitou, rizikovými asteroidy a nefunkčními satelity. Středisko bylo zřízeno v centrále Evropského střediska kosmických operací (ESOC) agentury ESA, sídlící v německém Darmstadtu.

12.4.2022

V reakci na probíhající válku na Ukrajině vytvořila agentura EUSPA celoevropskou platformu #EUSpace4Ukraine sloužící k propojení start-upů a inovátorů s nevládními organizacemi a dalšími subjekty poskytujícími pomoc lidem zasažených tímto konfliktem. Dne 12. dubna 2022 uspořádala agentura EUSPA webinář, který zainteresovaným technologickým společnostem, neziskovým organizacím a dalším subjektům představil možnosti, jak se do platformy zapojit a navzájem si pomoci najít inovativní řešení.

8.4.2022

Agentura ESA uzavřela jménem Evropské komise smlouvu s firmou Arianespace na vynesení družice Sentinel-1C programu Copernicus na oběžnou dráhu. Copernicus je program pro dálkový průzkum Země koordinovaný a řízený Evropskou unií, konkrétně Evropskou komisí, ve spolupráci s agenturou ESA. Zaměřuje se na pozorování atmosféry, pevniny, moří a klimatu. Je využíván i v oblasti bezpečnost a poskytuje podporu záchranným operacím v případě katastrof a havárií. Družice Sentinel-1C bude na oběžnou dráhu vynesena v první polovině roku 2023 evropskou raketou Vega-C z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

Družice Sentinel-1C v poslední fázi testování. Zdroj: Thales Alenia Space.

4.4.2022

Agentura EUSPA obdržela 50 návrhů v rámci první výzvy programu Horizont Evropa (Horizon Europe), zaměřené na nacházení inovativních řešení, využívají data a informace z vesmírných technologií jako Galileo, EGNOS a Copernicus. Obdržené návrhy přinášejí možná řešení řady společenských výzev, jako veřejné zdraví, inteligentní mobilita, sdílená ekonomika, ochrana před přírodními katastrofami a zmírnění rizik spojených se změnou klimatu.

Horizont Evropa je výzkumný a inovační rámcový program Evropské unie probíhající v letech 2021-2027. Horizont Evropa je největším a dosud nejambicióznějším výzkumným a inovačním programem, který má potenciál vytvořit významný vědecký, společenský a ekonomický dopad, přispět ke klimatickým cílům a vytvořit nová vysoce kvalifikovaná pracovní místa. Rozpočet programu činí 95,517 mld. euro.

Sdílet tento příspěvek