Úmluva o chemických zbraních

Dne 29. dubna 2022 bylo 25. výročí vstupu v platnost Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení (CWC). Tato úmluva, jejímiž stranami je 193 států, představuje v dnešní době mezinárodní normu proti používání chemických zbraní.

Od jejího vstupu v platnost bylo 99 % světových deklarovaných zásob chemických zbraní prokazatelně zničeno pod kontrolou Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Přestože došlo k hmatatelnému pokroku, opětovné použití chemických zbraní je jednou z nejzávažnějších hrozeb pro mezinárodní mír a bezpečnost. V posledních letech jsme byli svědky hrůzného použití chemických zbraní v Sýrii, které mělo za následek stovky obětí, včetně dětí. V roce 2020 byla na území Ruské federace použita při pokusu o vraždu ruského opozičního politika Alexeje Navalného toxická nervově paralytická látka novičok. Chemické zbraně byly rovněž použity v Malajsii v roce 2017 k zavraždění Kim Čong-unova nevlastního bratra Kim Čong-Nama a ve Spojeném království v roce 2018 při pokusu o vraždu Sergeje a Julie Skripalových, který si vyžádal život jednoho britského občana.

Evropská unie opět důrazně odsuzuje používání chemických zbraní Syrskou arabskou republikou a nedodržování jejích mezinárodních závazků vyplývajících z úmluvy, jak dokládá komplexní a důkladné vyšetřování prováděné Organizací spojených národů a OPCW. Evropská unie a její členské státy budou i nadále na vnitrostátní i mezinárodní úrovni usilovat o potírání útoků chemických zbraní a dalších krutostí páchaných v Syrské arabské republice.

Evropská unie rovněž opět vyjadřuje hluboké znepokojení nad tím, že Ruská federace dosud nereagovala na mezinárodní výzvy k plné spolupráci s OPCW s cílem zajistit nestranné mezinárodní vyšetřování pokusu o zavraždění ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Otrávení Alexeje Navalného bojovou nervově paralytickou látkou skupiny novičok (vyvinutou Ruskem), k němuž došlo v srpnu 2020 v Rusku, byla nade vši pochybnost potvrzena specializovanými laboratořemi v Německu, Francii a Švédsku, jakož i OPCW. Použití chemických zbraní kýmkoli, kdekoli a za jakýchkoli okolností je porušením mezinárodního práva a řadí se mezi nejzávažnější mezinárodní trestné činy, které vyvolávají mezinárodní znepokojení – mezi válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

Tempo vědecko-technologického vývoje je výzvou i příležitostí, pokud jde o podporu mírového využívání chemie. Přeměna laboratoře OPCW na Chemicko-technologické středisko (CCT) bude mít klíčový význam pro posílení úmluvy i schopnosti organizace plnit její hlavní úkoly v oblasti ověřování, inspekce a budování kapacit. V této souvislosti Evropská unie opět vyjadřuje svou plnou důvěru v technický sekretariát OPCW, jeho profesionalitu, nestrannost a fundované odborné znalosti.

U příležitosti tohoto významného výročí Evropská unie a její členské státy znovu potvrzují svou neochvějnou podporu CWC a práci OPCW. Svědomitost, profesionalita a nestrannost OPCW projevovaná při boji proti používání chemických zbraní jsou zásadně důležitým prvním krokem k zajištění odpovědnosti a ukončení beztrestnosti. Jakékoli použití chemických zbraní je útokem na mezinárodní právo, na němž závisí bezpečnost a dobré podmínky pro život nás všech.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality