Evropská pobočka Sberbank bude zlikvidována do konce roku

Evropská pobočka největší ruské banky Sberbank bude zlikvidována do konce roku a věřitelé budou vyplaceni. Oznámila to ve středu rakouská centrální banka (OeNB) a úřad pro dohled nad finančním trhem FMA. Sberbank Europe má sídlo ve Vídni.

Sberbank Europe byla uzavřena na příkaz Evropské centrální banky poté, co ECB varovala, že bance hrozí krach kvůli hromadnému vybírání vkladů v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Rakouský fond pojištění vkladů vyplatil na náhradách pojištěných vkladů 926 milionů eur (22,9 miliardy Kč). Podle OeNB a FMA dostane fond od banky všechny peníze zpět. Sberbank v Rusku obsluhuje více než 100 milionů klientů. Banka potvrdila, že všechny vklady budou vyplaceny v plné výši a pracuje na odchodu z evropského trhu.

Evropská komise včera v rámci nejnovějších sankcí zaměřených na ruský finanční systém kvůli invazi Ruska na Ukrajinu navrhla vyřazení Sberbank z mezinárodního platebního systému SWIFT, upozornila agentura Reuters.

Česká národní banka na začátku týdne pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ. Kroky k odnětí licence banky zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek