Projekt francouzského předsednictví: 27 evropských žen, 27 jedinečných cest

V rámci francouzského předsednictví v Radě Evropské unie vytvořilo francouzské ministerstvo pro Evropu a zahraniční věci ve spolupráci s dalšími francouzským institucemi a Evropskou komisí projekt, představující portréty 27 inspirativních žen, z nichž každá zastupuje jeden členský stát EU.

Projekt byl představen dne března 2022 v rámci Mezinárodního dne žen. Série portrétů a krátkých videí vyzdvihuje výjimečné příběhy 27 žen z evropské občanské společnosti, včetně umělkyň, sportovkyň, aktivistek, podnikatelů, vědkyň, policistek a akademiček.

Portréty byly vytvořeny ve spolupráci s novinářkou Caroline Delage a byly zveřejněny v online a tištěné podobě ve francouzských médiích. Videa, krátce představující osudy jednotlivých žen je také možné shlédnout na sociálních sítích francouzského předsednictví pod názvem 27 evropských žen, 27 jedinečných cest (27 femmes européennes, 27 parcours uniques).

Českou republiku v projektu zastupuje Eva Zažímalová, biochemička a předsedkyně Akademie věd České republiky. Eva Zažímalová se zabývá výzkumem fytohormonu auxinu – jeho metabolismem a molekulárními mechanismy jeho působení a transportu v rostlinných buňkách. Byla koordinátorkou a řešitelkou mnoha zahraničních i domácích projektů, a podstatnou měrou se podílela na organizaci několika významných mezinárodních vědeckých symposií. Je autorkou nebo spoluautorkou řady vědeckých prací publikovaných v renomovaných mezinárodních odborných časopisech.

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop

Sdílet tento příspěvek