Ministři vnitra EU se sešli, aby řešili migraci. „Děláme maximum,“ napsal Rakušan

Ministři vnitra členských států Evropské unie se v pondělí sešli, aby projednali budoucí postup při zvládání migrace z Ukrajiny. Na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci diskutovali o situaci s ukrajinským ministrem vnitra Denysem Monastyrskiym. Probrali finanční pomoc, koordinaci mezi členskými státy EU a kontroly na vnějších hranicích.

V pondělí proběhlo mimořádné zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci. Válka na Ukrajině stále dominuje agendě EU, proto se i toto zasedání orientovalo na největší uprchlickou krizi od druhé světové války, jak mnozí současnou migrační situaci nazývají.

Agenda Rady pro spravedlnost a vnitřní věci

Ministři na zasedání posuzovali materiální a finanční prostředky, které zatím státy EU vynaložily na pomoc na Ukrajině. Jednali také o budoucím financováním podpory. Podrobné analýzy budou vypracovány odborníky, než se o nich bude dále jednat.

Na bodu programu byla také spolupráce s agenturou eu-LISA, která provozuje informační systémy v prostoru svobody, bezpečnosti a práva. Ministři se vyslovili pro intenzivnější koordinaci v otázkách směřování a přesunů v rámci Evropské unie. Vyzvali tak Komisi, aby ve spolupráci s agenturou eu-LISA co nejrychleji pokročila v práci na IT řešení, které by centralizovalo registraci ukrajinských uprchlíků na celoevropské úrovni.

Dále ministři vzali na vědomí závazky týkající se přijímání uprchlíků z Moldavska, pro které bylo zajištěno 14 500 míst. Od začátku války na Ukrajině jich tam bylo zaznamenáno přibližně 380 000. Moldavsko není v Evropské unii, nicméně sousedí s Ukrajinou, je tak v první linii krize.

ČR dělá maximum

Shodli se také na tom, že je nadále nutné provádět kontroly na vnějších hranicích, a podpořili aktivaci platformy EU pro boj proti hrozbám vyplývajícím z trestní činnosti (EMPACT), která má zamezit tomu, aby současná situace nebyla zneužita pachateli trestné činnosti, konkrétně v rámci obchodování s lidmi, podvodů na internetu atd.

„236 tisíc dočasných ochran pro lidi prchající před válkou. To je třetina v rámci celé EU. Děláme maximum, abychom pomáhali a nápor zvládli,“ napsal na svůj instagramový účet ministr vnitra Vít Rakušan. Zároveň uvedl, že navrhnul vyčlenit na pomoc prostředky ze schválených fondů EU pro oblast vnitřních věcí.

Podle OSN doposud z Ukrajiny uprchlo více než 3,8 milionu lidí, z nichž 2,2 milionu dorazilo do Polska. V České republice má být podle posledních dat přes 200 000 ukrajinských uprchlíků. Rumunsko, Slovensko a Maďarsko jich také přijaly statisíce.

Autorka: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek