Čtvrtá série sankcí vůči Rusku

EU nadále reaguje na ruskou invazi na Ukrajině, a to pomocí sankcí, humanitární pomoci a omezujícími opatřeními proti jednotlivcům a subjektům.

Rada EU 15. března rozhodla o zařazení dalších 15 osob a 9 subjektů na sankční list EU. Jedná se o reakci EU na pokračující neodůvodněnou ruskou invazi na Ukrajinu. Jedná se zejména o představitele ruských oligarchů jako je například Roman Abramovič a German Chan, Dále jsou zde zástupci podnikatelů klíčových odvětví jako je hutnictví, ocelářství energetika, sdělovací prostředky, bankovnictví atd. Na seznamu jsou pak i tvůrci kremelské propagandy Konstantin Ernst.

Zařadili jsme na náš sankční seznam další oligarchy, členy elit spojené s vládním režimem a jejich rodinné příslušníky, jakož i přední podnikatele působící v hospodářských odvětvích, která pro režim představují významný zdroj příjmů. Sankce jsou zaměřeny také na osoby plnící vůdčí úlohu v dezinformační a propagandistické kampani, která doprovází válku prezidenta Putina proti ukrajinskému lidu.

Josep Borrell

Celkově se omezení vztahují na 877 lidí a 62 subjektů, které působí například v letectví, vojenského zboží, loďařství a strojírenství. Sankce de facto znamenají zmražení majetku, včetně zákazu občanům EU a společnostem zpřístupňovat jim finanční prostředky. Osoby na sankčním listu pak mají zároveň zákaz cestování do EU a průjezdu přes členské státy. Termín sankcí byl zatím Radou určen do 15 září 2022.

EU v tomto ohledu vysílá jasný jednotný signál Rusku jako reakci na vojenskou agresi, která narušuje územní celistvost Ukrajiny a porušuje mezinárodní právo a zásady Charty OSN a oslabuje evropskou i globální bezpečnost a stabilitu.

Sdílet tento příspěvek