Evropská komise posoudí možnost vstupu Ukrajiny, Moldavska a Gruzie do EU

Evropská komise (EK) posoudí možnost vstupu Ukrajiny, Moldavska a Gruzie do Evropské unie. Podle francouzského předsednictví se na tom včera shodli zástupci unijní sedmadvacítky. Ukrajina, Moldavsko a Gruzie minulý týden předložily Radě EU oficiální žádosti o členství v EU. Předání těchto žádostí komisi představuje první krok na cestě k oficiálním přístupovým rozhovorům.

Vypracování těchto posudků v komisi podle unijního zdroje agentury DPA obvykle trvá rok až rok a půl. Po kladném stanovisku EK však proces přistoupení do EU zpravidla trvá roky.

Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že EU bude v nadcházejících dnech jednat o nedávné žádosti Ukrajiny o členství. Mohlo by to tak být jedním z témat dvoudenního neformálního summitu EU, který začne ve čtvrtek ve francouzském Versailles. Přistoupení dalších zemí do EUve finále vyžaduje souhlasné stanovisko všech 27 členských států.

Proces přistoupení do EU je obvykle komplikovaný a zdlouhavý. Podle článku 49 Smlouvy o EU v zásadě může o přijetí požádat každý evropský stát, pokud respektuje základní hodnoty Evropské unie, jako je demokracie a právní stát. V praxi však musí být právo EU nejprve převedeno do vnitrostátního práva. Přísné požadavky se vztahují i na zahájení přístupových jednání.

Mezi kandidáty na členství v EU je nyní pět států, a to Srbsko, Albánie, Černá Hora, Severní Makedonie a Turecko. Jejich přístupová jednání ale už více než 20 let nikam nevedou, připomíná DPA.

Sdílet tento příspěvek