Evropské akcie díky nadějím na řešení ukrajinské krize posilují

Evropské akcie díky nadějím na diplomatické řešení ukrajinské krize zahájily týden růstem. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 si krátce před 10:00 SEČ připisoval zhruba 0,4 procenta. Minulý týden kvůli obavám z ruské invaze na Ukrajinu ztratil téměř dvě procenta.

Akciový trh dnes podpořila zpráva, že prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Joe Biden v zásadě souhlasili se summitem ohledně rostoucího napětí na ukrajinsko-ruských hranicích. Evropská unie následně uvedla, že summit i další diplomatické snahy o uklidnění napětí kolem Ukrajiny podporuje. Dodala nicméně, že v případě ruské invaze na Ukrajinu je připravena okamžitě zavést tvrdé sankce.

Na dnešním růstu akciového trhu se velkou měrou podílí automobilový sektor. Přispěl k tomu příznivý výhled francouzského výrobce automobilových součástek Faurecia, který od druhé poloviny letošního roku předpokládá zmírnění globálního nedostatku polovodičů.

Hlavní index německých akcií DAX krátce před 10:00 SEČ vykazoval nárůst zhruba o 0,7 procenta na 15.149 bodů. Index londýnské burzy FTSE 100 si připisoval zhruba 0,6 procenta na 7556 bodů, zatímco pařížský akciový index CAC 40 přidával 0,4 procenta na 6957 bodů.

Na akciových trzích ve Spojených státech se dnes kvůli státnímu svátku neobchoduje.

Zdroj: ČTK, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek