Ředitel WHO pro Evropu: Omikron může znamenat posun ke konci pandemie

28.01.2022
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Omikron se stal dominantní mutací covidu-19 v Evropě. Týdny se odborníci snaží vypozorovat, jestli tato varianta přináší spíše hrozbu nebo naději. S prudkým nárůstem počtu nakažených se nelze zcela přiklánět ke druhé možnosti. Ve veřejném prostoru se nicméně mezitím objevila řada pozitivních výhledů do budoucnosti. Regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge v rozhovoru pro tiskovou agenturu AFP označil současnou situaci za „posun ke směru jakémusi konci pandemie.“

Podle odborníků má současná vlna varianty omikron vyvrcholit v únoru. Ve většině západní Evropy nicméně řada zemí jako Španělsko a Velká Británie tento bod již překonala. Spojené království dokonce zrušilo všechna svá protiepidemická restrikce. Španělsko začalo považovat covid-19 za endemické onemocnění jako je chřipka, se kterou je jednoduše nutné žít.

Stane se omikron endemickým onemocněním jako je chřipka?

Tento přístup podpořilo také nedělní vyjádření regionálního ředitele WHO Hanse Klugeho, podle kterého bude po omikronové vlně díky vakcínám a imunitě po prodělání nemoci několik týdnů a měsíců existovat ve společnosti globální imunita.

„Předpokládáme, že nastane období klidu, než se covid-19 ke konci roku vrátí, ale nemusí se nutně vrátit pandemie,“ řekl Kluge. Podobně na věci nahlíží i americký vědec Anthony Fauci. „Věřím, že v celé zemi začnete vidět obrat,“ podotkl o situace ve Spojených státech v americkém ABC News.

Zatím se ale stále jedná pouze o jednom z možných scénářů. Považovat omikron za lépe zvladatelnou endemickou nemoc je podle Klugeho příliš brzy. Připomněl, že covid-19 dokázal svými mutacemi v minulosti překvapit a často k optimistickým scénářům nedošlo.

Situace v členských státech EU

Kvůli rychlému šíření nové varianty po Evropě Kluge upozornil, že by státy měly klást důraz na minimalizaci narušení chodu nemocnic, škol a ekonomik. Zároveň také vyzval lidi k osobní odpovědnosti. „Pokud se necítíte dobře, zůstaňte doma, udělejte si samotest. Pokud vám vyjde pozitivní, izolujte se,“ apeloval.

Evropská unie se snaží být připravena na výskyt nových mutací. Evropský komisař pro jednotný trh Thierry Breton, jehož agenda zahrnuje výrobu vakcín, v neděli uvedl, že stávající vakcíny je možné přizpůsobit jakýmkoliv novým variantám onemocnění covidu-19.

Podle počtu nakažených koronavirem za sedm dní je v rámci Evropské unie Česká republika 12. nejzasaženější země. Nejhorší situace je Dánsku, druhé je Slovinsko a třetí Portugalsko. Naopak nejlépe na tom je Malta, Irsko a Finsko.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek