Posílení trestněprávní ochrany životního prostředí

25.12.2021
Komise

Komise 15. prosince přijala návrh nové směrnice EU k potírání trestné činnosti proti životnímu prostředí, čímž splnila závazek Zelené dohody pro Evropu.

Cílem návrhu je zvýšit účinnost ochrany životního prostředí tím, že stanoví povinnost na straně členských států EU, aby přijaly trestněprávní opatření. Návrh nově definuje nové trestné činy proti životnímu prostředí, stanoví minimální úroveň sankcí a posiluje účinnost spolupráce v oblasti prosazování práva. Rovněž ukládá členským státům povinnost podporovat a pomáhat osobám, které oznamují trestné činy proti životnímu prostředí, a spolupracovat při prosazování právních předpisů. Tento návrh pomůže chránit přírodu a přírodní zdroje, jakož i veřejné zdraví a dobré životní podmínky.

Návrh stanoví nové trestné činy v oblasti životního prostředí, jejichž postih je v EU možný, konkrétně například nezákonný obchod se dřevem, nezákonnou recyklaci lodí nebo nezákonný odběr vody. Dále návrh vyjasňuje stávající definice trestných činů proti životnímu prostředí, a tím zajišťuje větší právní jistotu.

Komise navrhuje stanovit společný minimální jmenovatel pro sankce za trestné činy proti životnímu prostředí. Pokud trestný čin způsobí nebo může způsobit smrt nebo vážnou újmu jakékoli osobě, musí členské státy stanovit trest odnětí svobody v délce až deseti let. Návrh směrnice rovněž stanoví dodatečné sankce, včetně obnovy přírody, vyloučení z přístupu k veřejnému financování a zadávacím řízením nebo odnětí správních povolení.

Cílem návrhu je rovněž zvýšit účinnost příslušných vyšetřování a trestních řízení. Prostřednictvím odborné přípravy, vyšetřovacích nástrojů, koordinace a spolupráce, jakož i lepšího shromažďování údajů a statistik poskytne podporu inspektorům, policii, státním zástupcům a soudcům. Komise navrhuje, aby každý členský stát vypracoval vnitrostátní strategie, které zajistí soudržný přístup na všech úrovních prosazování právních předpisů a dostupnost nezbytných zdrojů.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek