Druhá ze dvou potrubních linek plynovodu Nord Stream 2 se začala plnit plynem

Druhá ze dvou potrubních linek dokončeného plynovodu Nord Stream 2, který po dně Baltského moře spojil Německo s Ruskem, se začala plnit plynem. Oznámila to v pátek stejnojmenná společnost, která sídlí ve Švýcarsku a která plynovod provozuje. Německo zatím kontroverznímu plynovodu nedalo povolení k zahájení provozu, mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit ale řekl, že průtahy nejsou výsledkem politického ovlivňování.

„Stejně jako první úsek bude i ten druhý úsek postupně naplňován plynem, aby se vytvořily potřebné zásoby a tlak,“ uvedla společnost Nord Stream 2 AG. Dodala, že práce na druhé lince před zahájením provozu byly dokončeny a že integrita plynovodu je zajištěna.

Zahájení provozu možná až v druhé části příštího roku

Německý energetický regulační úřad v listopadu zastavil proces certifikace plynovodu s tím, že konsorcium bude muset v Německu založit dceřinou společnost, aby splnilo evropské předpisy pro regulaci energetického sektoru. Ve čtvrtek úřad uvedl, že v první polovině příštího roku plynovodu zelenou patrně ještě nedá.

Mluvčí německého ministerstva hospodářství v pátek zdůraznil, že Nord Stream v lednu ještě nebude moci prodávat žádný plyn z nového plynovodu. Bezpečnost dodávek podle něj stále zaručují zásobníky plynu. Šéf energetického výboru dolní komory ruského parlamentu již dříve uvedl, že si je naprosto jist, že plyn začne proudit v lednu.

Nord Stream 2 čelí kritice ze strany Spojených států a některých evropských zemí, podle nichž chce Moskva tento plynovod využít jako geopolitickou zbraň ke zvýšení závislosti Evropské unie na Rusku. Trasa plynovodu navíc obchází Ukrajinu, která tak zřejmě přijde o poplatky za tranzit ruského plynu.

Nařčení z omezení dodávek plynu

Evropa letos zažívá prudký růst cen zemního plynu. Moskva se v této souvislosti stala terčem obvinění, že se omezováním dodávek plynu snaží přimět Německo a Evropskou unii k rychlému schválení provozu plynovodu Nord Stream 2. Rusko taková obvinění odmítá a poukazuje na faktory, které k růstu cen plynu výrazně přispívají. Vedle vysoké poptávky je to i růst cen zkapalněného zemního plynu (LNG), který Evropa dováží z mimoevropských oblastí.

Nord Stream 2 má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Dříve vybudovaný podmořský plynovod Nord Stream, který je v provozu od roku 2011, má stejnou kapacitu. Plyn z projektu Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality