Dnešní okénko adventního kalendáře ukrývá knihy o EU!


Euroskop, 12.12.2021

Dnes vám v adventním kalendáři přinášíme desítku tipů na čtení o Evropské unii pro dlouhé zimní večery.

Čtenáři srozumitelnou a přístupnou formou přibližuje Evropskou unii Chris Bickerton v publikaci „The European Union: A Citizen´s Guide“. Kvalitní přehled o institucionálním rámci EU vám přinese i kniha britských akademiků Simona Usherwooda a Johna Pindera „The European Union. A Very Short Introduction.“ Podrobnější výklad o hlavních unijních institucích i politikách podává Andreas Staab v knize pojmenované „The European Union Explained.“ Nevšední konceptualizaci Evropské unie, plnou historických paralel, přináší Jan Zielonka v díle „Europe as Empire“.

Obhajobu prohlubování evropského integračního procesu z pohledu přesvědčeného federalisty, europoslance Guye Verhofstadta nabízí kniha „Europe´s Last Chance.“ Naopak opačný pól názorového spektra, euroskepticismus, analyzuje publikace „Understanding Euroscepticism“ od Céline Lecontové. Nejvýraznějším projevem euroskepticismu v dějinách evropské integrace je brexit a právě o jeho očekávaných důsledcích pro EU se dočtete v knize „The EU after Brexit.

Globální pozicí EU, zejména s ohledem na nejvlivnější evropský nástroj, kterým je obchodní politika, nabízí dílo kolektivu autorů s názvem „The European Union as a Global Actor.“ I dalšími, nejen primárně ekonomickými aspekty vnějších vztahů EU se zabývá kniha „The European Union and Global Engagement.“ Z pohledu České republiky a střední Evropy představuje velmi zajímavé dílo publikace Milady Vachudové „Europe Undivided“ rekapitulující předvstupní období zemí východního rozšíření a shrnující, jakým způsobem podmínky kladené ze strany Unie katalyzovaly transformační procesy ve středoevropském prostoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek