EU plánuje omezit dovoz produktů přispívajících k odlesňování

18.11.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie by v příštích letech mohla omezit dovoz produktů, jejichž výroba je spojena s odlesňováním planety. Evropská komise ve středu v rámci plánu klimaticky šetrné politiky navrhla přijetí normy, která zavazuje dovozce některých komodit ke zodpovědnému přístupu k ochraně lesů. Unijní exekutiva představila rovněž návrh, který má bránit vývozu odpadu z EU do zemí, které nejsou schopny zajistit jeho ekologické zpracování.

Ochrana lesů a recyklace odpadů patří k důležitým součástem Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal), jejíž zavádění považuje komise za klíčovou prioritu následujících let. Komise hodlá v rámci dnes navržených pravidel přimět firmy, aby při dovozu vybraných zemědělských produktů dbaly na dodržování norem platných v zemi původu. Dovozci budou muset rovněž dokládat, že jejich produkty nevyrostly na nově odlesněné půdě. Požadavky se mají týkat sóji, hovězího masa, palmového oleje, dřeva, kávy, kakaa a některých s nimi souvisejících výrobků jako je kůže, čokoláda či nábytek.

„Abychom uspěli v našem boji proti krizím klimatu a biodiverzity, musíme se začít chovat zodpovědně doma i v zahraničí,“ řekl v souvislosti s návrhem místopředseda EK pro ekologickou politiku Frans Timmermans. Komise přišla s návrhem krátce po skončení světového klimatického summitu v Glasgow, kde se jihoamerické či asijské země zavázaly do konce desetiletí ukončit odlesňování planety.

Návrh omezí i vývoz odpadu z EU do chudých zemí

Aby nová unijní pravidla vstoupila v platnost, musí je schválit členské země a Evropský parlament. Stejná podmínka platí i pro další dnešní návrh komise, jehož cílem je omezit vývoz odpadů z EU do chudých zemí, které nezajišťují jeho recyklaci. Podle unijních statistik takto v současnosti končí přibližně polovina z 33 milionů tun odpadu, které EU každoročně vyváží.

Země nepatřící do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) budou na základě nové normy muset Bruselu potvrdit, že mají zájem z některého unijního státu přijmout dodávku odpadu a zvládnou ji ekologicky zpracovat. Komise bude vývoz odpadu do těchto států monitorovat a pokud dospěje k názoru, že způsobuje ekologické problémy, bude mít možnost jej zakázat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek