Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 2,1 procenta

16.11.2021
Euroskop, čtk

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí vzrostla podle sezonně přepočtených údajů proti předchozím třem měsícům o 2,1 procenta, což je nepatrně více než ve druhém čtvrtletí, kdy růst činil dvě procenta. Ve zpřesněné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil svůj rychlý odhad z konce října. Růst v eurozóně pak zrychlil na 2,2 z předchozích 2,1 procenta.

V meziročním srovnání růst prudce zpomalil, důvodem jsou ale zejména jednorázové dopady pandemie. Proti třetímu čtvrtletí loni hrubý domácí produkt (HDP) v zemích EU vzrostl o 3,9 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí meziroční tempo růstu dosáhlo 13,7 procenta. Obdobně růst za eurozónu zpomalil na 3,7 z předchozích 14,2 procenta.

Loni ve druhém čtvrtletí byla velká část ekonomiky kvůli šíření nového typu koronaviru uzavřena, a propad HDP tak dosáhl rekordních hodnot. Růst v letošním druhém čtvrtletí tak zkreslila velmi nízká srovnávací základna.

Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí vzrostla výrazněji než ekonomika Spojených států. Ta vykázala po přepočtu na srovnatelnou metodiku výpočtu růst o půl procenta po růstu o 1,6 procenta v předchozím čtvrtletí. Meziročně pak růst americké ekonomiky zpomalil na 4,9 procenta po růstu o 12,2 procenta ve druhém čtvrtletí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek