Lidí bez práce v EU v červenci opět ubylo, nezaměstnanost klesla na 6,9 procenta

02.09.2021
Euroskop.cz, ČTK

V zemích Evropské unie nadále ubývá lidí bez práce. V červenci klesla míra nezaměstnanosti na 6,9 procenta z červnových 7,1 procenta, a snížila se tak už třetí měsíc v řadě. Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nezaměstnanost je výrazně nižší než loni v červenci, kdy během rychlého růstu způsobeného první vlnou pandemie dosáhla 7,6 procenta. Nejmenší zastoupení lidí bez práce zůstává podle Eurostatu v České republice, kde jich v červenci bylo stejně jako o měsíc dříve 2,8 procenta.

Lidí bez práce ubylo i v 19 zemích eurozóny, kde jich v sedmém měsíci roku bylo 7,6 procenta a nezaměstnanost se proti červnové hodnotě snížila o dvě desetiny procentního bodu. Před rokem tam bylo bez práce 8,4 procenta lidí.

Podle údajů Eurostatu bylo v červenci v celé sedmadvacítce unijních zemí 14,613 milionu nezaměstnaných, z čehož 12,334 milionu připadá na země platící eurem. Proti červnu počet nezaměstnaných v EU klesl o 430.000 a v eurozóně o 350.000. Proti loňskému červenci je pokles výrazně nižší: v celé unii ubylo 1,521 milionu lidí bez práce, v eurozóně pak 1,336 milionu.

Mezi členskými zeměmi má po Česku nejméně nezaměstnaných Nizozemsko (3,1 procenta), z dalších států se situace dlouhodobě zlepšuje například v Německu (3,6 procenta). Mírné zlepšení na 6,6 procenta zaznamenalo i Slovensko. Nejhůře jsou na tom i přes značný letní sezonní úbytek nezaměstnaných stále Řecko (14,6 procenta) a Španělsko (14,3 procenta).

V případě Česka Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v červenci zůstala na červnové hodnotě 3,7 procenta. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek