Evropská komise se obává možného návratu vnitřních hranic EU

27.08.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Evropská unie znovu projednává možný návrat k cestovním omezením uvnitř EU. Může za to šíření mutace delta, nakažlivější varianty koronaviru, která způsobuje vážnější průběh nemoci, a příchod chladného podzimního počasí. Představitelé Evropské komise se podle serveru Politico obávají, že současný systém cestovních certifikátů nebude stačit.

Obavy Evropské komise z toho, že by členské státy znovu uzavřely své vnitřní hranice, jsou umocněny velkými rozdíly v proočkovanosti zemí EU. Eurokomisaři už proto připravují plány na zajištění co nejplynulejšího pohybu osob a zboží v rámci Unie.

Pro členské země je mnoho v sázce

Země jako Irsko, Francie a Španělsko mají už téměř 90 procent dospělé populace naočkované alespoň jednou dávkou. Oproti tomu například v Bulharsku využilo možnost nechat se očkovat pouze 20 procent dospělých. V Polsku jsou obyvatelé vůči očkování skeptičtí, proto se jich zatím nechalo naočkovat pouze 60 procent.

Počty nakažených tak s koncem léta stoupají a Komise se obává, že se budou opakovat události minulého roku, kdy například Německo a Francie bez varování uzavřely hranice, a zabránily tak pohraničním komunitám cestovat přes hranice. „Některé země by na to mohly tlačit, protože v rámci jejích národních programů je v této problematice mnoho v sázce,“ řekl serveru Politico diplomat EU.

Podzim s cestovními omezeními?

Odhaduje tak, že „šance jsou 50 na 50“, že nová cestovní omezení budou zavedena na podzim. V současnosti je pohyb po celé Evropské unii regulován systémem cestovních certifikátů. Takzvaný digitální certifikát EU COVID umožňuje občanům Unie prokázat se, zda byli očkováni, dříve nakaženi, nebo podstoupili testy na koronavirus.

Země také konzultují s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí mapu zemí zabarvenou podle míry rizika a nákazy. Podle ní pak ukládají cestujícím z rizikovějších oblastí dodatečné kontroly. Tento systém pomáhá bezpečně udržovat letecké společnosti a odvětví cestovního ruchu v provozu.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek