Babiš dnes bude v Lublani jednat s premiéry ostatních zemí V4 a Slovinska

09.07.2021
Euroskop, ČTK

V Lublani se dnes sejdou premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Tématy jednání budou priority maďarského předsednictví ve V4, migrace, klimatická politika nebo rozšíření Evropské unie.

Následně budou premiéři Česka Andrej Babiš, Slovenska Eduard Heger, Polska Mateusz Morawiecki a Maďarska Viktor Orbán hovořit s předsedou slovinské vlády Janezem Janšou, který představí program a priority předsednictví v Radě EU, které Slovinsko převzalo 1. července. Debatovat budou také o aktuálních evropských otázkách.

Janša poté, co se jeho země ujala předsednictví v EU, prohlásil, že Slovinsko bude jednat jako čestný zprostředkovatel ve sporech mezi unijními zeměmi EU o principy právního státu a o lidská práva. Vyzval také EU k nalezení dohody ohledně rozšíření „sedmadvacítky“.

Slovinský premiér je vnímán jako jeden z hlavních spojenců Orbána, kterého Brusel obviňuje z porušování evropských hodnot. On sám již přiměl Evropskou komisi ozvat se vůči snaze slovinské vlády omezit nezávislost slovinské veřejné tiskové agentury. Nezisková organizace Evropské občanské fórum (ECF) pak Slovinsko nedávno přidala mezi země, v nichž hrozí oslabení občanských práv, což podle ECF vedle omezení nezávislosti médií dokládá snaha omezit svobodu shromažďování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek