Na Kypru se znovu otevřela kontrolní stanoviště mezi jihem a severem

04.06.2021
Euroskop, ČTK

Na Kypru se dnes znovu otevřela kontrolní stanoviště mezi jižní a severní částí ostrova, která uzavřela pandemie covidu-19. Uvolnil se tak pohyb mezi řeckou a tureckou částí, uvedla agentura Reuters. Cestující se budou muset při přechodu mezi územími prokázat negativními testy na koronavirus.

„Uzavření (kontrolních stanovišť – pozn. ČTK) rozdělilo rodiny, přátele, milované. Riskovalo upevnění rozdělení naší země,“ uvedla nevládní organizace Unite Cyprus Now, která usiluje o sjednocení středomořského ostrova.

Devět kontrolních stanovišť před vypuknutím pandemie využívaly denně tisíce lidí. Úřady je kvůli šíření nákazy poprvé uzavřely loni v únoru. Od té doby byly uzavřené – až na krátké a ojedinělé výjimky, při kterých bylo zapotřebí složité byrokracie z obou stran, napsal deník Cyprus Mail.

Kypr je rozdělený od turecké invaze z července 1974, kdy Ankara vyslala do severní třetiny ostrova vojska v reakci na pokus nacionalistických kyperských Řeků o převrat. Kyperští Řekové chtěli ostrov připojit k Řecku. Kypr je nyní členským státem EU, ale fakticky jde jen o jižní, řeckou část ostrova. Severní republiku s převážně tureckým obyvatelstvem uznává jen Ankara.

Přechody mezi rozdělenými částmi země se poprvé otevřely v roce 2003, upozornil Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek