Europoslanci se přou kvůli kritice amerického embarga vůči Kubě

05.03.2021
Euroskop, čtk

V Evropském parlamentu (EP) sílí spor kolem velvyslance EU na Kubě Alberta Navarra, který v únoru podepsal petici za zrušení amerického embarga vůči Kubě. Na to minulý týden 16 europoslanců, včetně české europoslankyně Dity Charanzové, reagovalo výzvou šéfovi unijní diplomacie Josepu Borrellovi, aby Navarra odvolal. Tento týden poslalo Borrellovi stejnou výzvu 37 europoslanců. Dvacítka členů EP se naopak velvyslance zastala s tím, že jeho krok byl v souladu s pozicí EU. K ukončení embarga každý rok vyzývá i Valné shromáždění OSN.

Hospodářské embargo vůči Kubě zavedly USA v 60. letech minulého století s cílem přivodit pád tamní komunistické vlády, což se ale dosud nepovedlo. I nová kubánská ústava platná od roku 2019 zachovává vedoucí úlohu komunistické strany, která je na ostrově jedinou legální politickou stranou.

„EU zachovává stejnou pozici při hlasování ve Valném shromáždění OSN. To každý rok většinově žádá ukončení ekonomického, obchodního a finančního embarga, které porušuje lidská práva kubánského lidu, proti obvykle hlasují jen USA a Izrael,“ uvedlo tento týden 25 levicových europoslanců, kteří se Navarra zastali.

Navarro podepsal otevřený dopis novému americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, který už podle agentury EFE podepsalo na 790 lidí, zejména Kubánců, včetně kubánských emigrantů. Bidena vyzývají, aby zrušil sankce zavedené jeho předchůdcem Donaldem Trumpem a vrátil se k politice obnovování vztahů, kterou začal prezident Barack Obama. Ten v roce 2015 po půlstoletí obnovil diplomatické vztahy USA s Kubou a zrušil část restrikcí. Embargo ale může zrušit jen Kongres.

V dopise Bidenovi signatáři také vyzývají USA, aby se nevměšovaly do vnitřních věcí Kuby a nebraly si „kubánský lid jako rukojmí pro snahu změnit režim“. „Přesto, že se mnozí vlastenci obětovali za demokratickou Kubu, jsme stále daleko tomuto cíli. Nicméně dosáhnout ho je na Kubáncích, a ne nátlaku z vnějšku,“ citovala z dopisu španělská média. Podle nich je Navarro už v Bruselu, kam ho Borrell povolal ke konzultacím.

Po oteplení kubánsko-amerických vztahů za Obamy také EU s Havanou v roce 2016 podepsala dohodu o politickém dialogu a spolupráci, kterou tehdejší šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová označila za „historickou“ a kterou v roce 2017 schválil i EP. Na jejím základě se konají i pravidelné schůzky. Letos v lednu prostřednictvím videokonference jednali Borrell a kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez a po jednání Borrellův úřad serveru Euobserver sdělil, že „EU odmítá americké obchodní embargo vůči Kubě“ a „bude tento postoj dávat najevo i nové americké administrativě“.

Část europoslanců kritizuje i Navarrovo nedávné vyjádření pro kubánská média, že „Kuba není diktatura“. Mnozí ji ale za diktaturu považují, stejně jako takto bývá označován režim ve Venezuele, vůči jehož představitelům EU zavedla v únoru další sankce kvůli nedemokratickým volbám. Vůči představitelům kubánského režimu EU sankce neuplatňuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek