Šéfka EK: EU podcenila komplikace při výrobě vakcín ve velkém

05.02.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém. Šéfka EK to řekla v rozhovoru, který poskytla pátečnímu vydání listu Süddeutsche Zeitung a dalším evropským médiím a o kterém včera informuje agentura DPA.

Von der Leyenová připustila, že EU se příliš zaměřila na otázku, zda nějaká vakcína vůbec bude, tedy na její vývoj. Ze včerejšího pohledu by podle ní bylo lepší „zároveň přemýšlet o úskalích výroby ve velkém“.

„Měli jsme lidem říci, že to postupuje, ale pomalu, a že se při této zcela nové věci vyskytnou problémy a zdržení. Ale podcenili jsme, jaké komplikace se mohou objevit,“ uvedla von der Leyenová.

V souvislosti s kritikou, že sedmadvacítka postupovala při objednávání vakcín liknavě, řekla: „Samozřejmě. Jedna země může být jako rychlý člun. A EU je spíše jako tanker.“

Evropská unie u šestice farmaceutických firem objednala až 2,3 miliardy očkovacích dávek. V současné době ale výrobci přípravky dodávají v menším počtu, než slíbili, nebo než EU očekávala, připomíná DPA. Evropská komise pro použití v unijních zemích podmínečně povolila vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Ve středu Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) oznámila, že začala posuzovat účinnost a bezpečnost očkovací látky vyvinuté americkou společností Novavax.

Unijní země včetně Česka v současnosti čelí problémům s pomalým rozjezdem očkování proti covidu-19, který zčásti způsobilo omezení počtu vakcín původně slibovaných dodavateli. Výrobci první schválené vakcíny – firmy Pfizer a BioNTech – v polovině ledna oznámili, že dočasně omezí produkci a distribuci očkovací látky kvůli rozšiřování výrobní kapacity svého závodu v Belgii. V pondělí nicméně uvedli, že ve druhém čtvrtletí do EU dodají o 75 milionů dávek více, než počítala původní dohoda.

Zásadní spor vede nyní EU s firmou AstraZeneca, která nejprve oznámila, že do března dodá místo původně plánovaných 80 milionů dávek jen 31 milionů. Po tlaku ze strany Bruselu zvýšila v neděli objem úvodní dodávky na 40 milionů. Krácení dodávek od firmy AstraZeneca pocítí i ČR: podle původního harmonogramu Česko v únoru počítalo s dodávkou 200.000 dávek této očkovací látky. Tento týden ale ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že během února dorazí 80.000 dávek od AstraZeneca.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek