Jak pandemie covid-19 ovlivnila cestování v Evropě

08.12.2020
Re-open EU, čtk, Euroskop, foto Pexels

Pandemie koronaviru v roce 2020 kromě jiného výrazně ovlivnila i cestování. Hranice se uzavřely v polovině března a zákaz skončil 24. dubna, ještě další téměř dva měsíce trvalo, než se cestování vrátilo alespoň částečně k normálu. Na podzim vláda cestování neomezila, pro Čechy ale představují komplikace nařízení ostatních států, například většina zemí EU zařadila ČR na svůj karanténní seznam, některé již v srpnu. Podmínkou cestování jsou tak většinou negativní testy na koronavirus či karanténa po příjezdu. České ministerstvo zahraničí doporučuje cestovat do zahraničí jen v nezbytných případech.

– Uzavření hranic, o kterém vláda kvůli šíření koronaviru rozhodla krátce po vyhlášení nouzového stavu 12. března, patřilo k nejvážnějším zásahům do běžného života. Do ciziny a zpět mohly jen vybrané skupiny lidí, například řidiči kamionů nebo později také „pendleři“, kteří denně dojíždějí do ciziny za prací. Zákaz vstupu cizinců na území ČR a cest Čechů do zahraničí, platný od 16. března, skončil 24. dubna.

– Ale tento formální konec zákazu neznamenal obnovení cest do zahraničí, řada zemí (včetně ČR a jejích sousedů) totiž od návštěvníků vyžadovala negativní test na koronavirus. Režim se pro Čechy začal uvolňovat koncem května, kdy se nejprve pro kratší cesty navzájem otevřely Česká republika, Slovensko a Maďarsko. Od 4. června se cestování mezi ČR, Slovenskem a Rakouskem vrátilo do předkoronavirové podoby, o den později přibylo také Maďarsko.

Letní uvolnění cestování

– Začátkem června pak česká vláda schválila systém, ve kterém rozdělila země Evropské unie podle rizika nákazy na tři skupiny, určující od poloviny června režim při návratu do ČR. Ve stejné době se také uvolnilo cestování v rámci většiny zemí EU. S opět rostoucími počty případů nákazy v řadě zemí Evropy včetně České republiky se ale pravidla během léta v některých zemích znovu zpřísnila.

– Nadvakrát například omezilo příjezdy Čechů Slovinsko, jež nejprve vyřadilo ČR z bezpečných států již počátkem července, o pár dní později ale omezení ohraničilo jen na Moravskoslezský kraj. Bez omezení mohli Češi znovu do Slovinska cestovat od 17. července, ale od 7. srpna byla ČR znovu zařazeno mezi středně rizikové státy. Po vstupu do země byla tak pro Čechy až na výjimky do listopadu povinná dvoutýdenní karanténa s výjimkou tranzitu na nejdéle 12 hodin.

– Podobná situace se opakovala také v případě Estonska, které také vyřadilo Českou republiku ze seznamu bezpečných států už na začátku července, aby jej do něj poté nakrátko vrátilo a 24. července opět vyřadilo. Češi tak museli při cestě do tohoto státu do čtrnáctidenní karantény. Stejná situace platila pro české občany také v Lotyšsku. Mezi další evropské státy, které pro Čechy zavedly povinnou karanténu, patřilo Norsko nebo od 29. srpna Velká Británie.

Podzimní zpřísnění

Od začátku září uzavřelo své hranice také Maďarsko, které přitom v květnu patřilo k prvním zemím, kam mohli Češi vyjet. Budapešť ovšem zakázala příjezdy turistů ze všech zemí a pro občany zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy ČR, Polska a Slovenska, naopak platí mírnější pravidla. Do Maďarska totiž mohli v případě předložení negativního testu na koronavirus, ne staršího než pět dnů. Výjimka pro lidi z těchto středoevropských zemí se ale nelíbila Evropské komisi.

Začátkem září omezily Čechům cesty Německo a Belgie, týkalo se to ovšem jen obyvatel Prahy. Ti museli při cestách do těchto dvou zemí buď předložit negativní test na koronavirus, nebo zůstat na dva týdny v karanténě. Přidaly se také Dánsko a Švýcarsko, které na seznam rizikových zemí zařadily celou ČR. Do Dánska mohli být vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv. Ve Švýcarsku museli lidé po příjezdu z ČR do desetidenní karantény.

Letiště
Ilustrační foto. Zdroj: Pexels

Němci o týden později přidali na seznam epidemicky rizikových oblastí i Středočeský kraj a za další týden na seznam epidemicky nebezpečných zemí zařadili prakticky celou ČR s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

V polovině září zařadilo Česko kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země Slovensko. Při cestě z Česka na Slovensko museli lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus ne starší 72 hodin nebo na Slovensku nastoupit do pětidenní karantény a následně podstoupit test. Začátkem října se ještě omezily výjimky v tomto opatření.

Vznik jednotného semaforu pro EU

Od 9. listopadu se pravidla pro vycestování lidí z ČR i pro příjezdy cizinců do republiky s ohledem na epidemii covidu-19 začala řídit mezinárodním semaforem jednotným pro celou Evropskou unii. Takzvaný cestovatelský semafor podle míry rizika přiřazuje zemím barvy od zelené po červenou.

Většina evropských zemí je červená, což znamená vysoké riziko nákazy koronavirem, a tudíž i povinnost nechat se testovat na covid. Zelené jsou země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibude na 100.000 obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní budou méně než čtyři procenta testů. U oranžových, tedy středně rizikových států musejí podstoupit testy jen dlouhodobí zahraniční pracovníci, nikoli však pendleři.

Evropský semafor naleznete na webu Re-open EU

– Cestující se ale musejí dál řídit vnitrostátními koronavirovými opatřeními zemí, do nichž se chystají. Například Bavorsko zrušilo od 9. listopadu pro české občany výjimku pro cestování s negativním testem na koronavirus, povinná začala být desetidenní karanténa, kterou je možné po pěti dnech ukončit negativním testem na covid.

Aktualizaci cestovatelského semaforu ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje vždy v pátek a platí od pondělí.

– Od poloviny listopadu se prodloužila výjimka pro cesty z Česka do zemí označených červenou barvou na takzvaném cestovatelském semaforu. Bez negativního testu na nemoc covid-19 bude možné v nutných případech vyjet až na 24 hodin, dosud platila obecná výjimka na maximálně 12 hodin. Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Zároveň se rozšiřuje možnost cestování pro nesezdané páry.

– Červené byly v polovině listopadu v semaforu všechny státy sousedící s ČR a také další evropské země s výjimkou Řecka, Estonska, Finska, Norska, Dánska, Irska, Islandu a Vatikánu. Řecko přibylo na seznam červených zemí 20. listopadu. Na konci listopadu se do červených zemí přesunuly i Lotyšsko a Estonsko, naopak Kypr a Baleárské ostrovy se přesunuly do oranžové barvy upozorňující na střední míru rizika.

– Podle aktuální vyhlášky ministerstva zdravotnictví jsou od 7. prosince zeměmi s nízkým rizikem nákazy Austrálie, Dánsko, Finsko, Irsko, Island, Japonsko, Jižní Korea, Malta, Norsko, Nový Zéland, Singapur, Thajsko a Vatikán, Kanárské a Baleárské ostrovy, Azory a Madeira. Nově budou potřeba testy na koronavirus při návratu z Kypru. Cestování do USA je omezeno.

– Podle sdělení českého ministerstva zahraničí nebude možné od středy 9. prosince jezdit na nákupy do Bavorska, tamní vláda zpřísní protikoronavirová opatření. Zákaz bude platit zatím do úterý 5. ledna. Bez karantény a negativního testu na covid-19 budou moci stále překračovat hranice pendleři a rodinní příslušníci.

Více na Euroskopu: Země EU se shodly na sjednocení semaforů ke covid-19

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek