Cichanouská apeluje na EU, aby neuznala prezidentské volby

19.08.2020
Euroskop, čtk

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská vyzvala Evropskou unii, aby neuznala výsledek prezidentských voleb z 9. srpna, který odpůrci režimu považují za zfalšovaný. Oznámily to dnes tiskové agentury. Volby podle úřadů pošesté vyhrál autoritářský šéf státu Alexandr Lukašenko, vládnoucí bývalé sovětské republice od roku 1994. Situaci v Bělorusku mají dnes při mimořádné videokonferenci posoudit prezidenti a premiéři zemí EU.

„Vyzývám vás, abyste neuznali tyto zfalšované volby,“ apelovala Cichanouská z exilu v Litvě, kam se musela uchýlit pod nátlakem běloruských úřadů. „Lukašenko ztratil veškerou legitimitu v očích našeho lidu a světa,“ dodala ve videu, zveřejněném na serveru YouTube. Uvedla také, že chce uspořádání nových voleb pod mezinárodním dohledem.

V Bělorusku druhým týdnem pokračují demonstrace, jejichž účastníci považují Lukašenkovo vítězství za zfalšované a žádají jeho rezignaci. Lukašenko obvinil v úterý opozici, že se prostřednictvím chystané koordinační rady chce chopit moci a hrozil „zchladit horké hlavy“.

EU dala najevo, že přijme sankce proti běloruským představitelům, odpovědným za zfalšování voleb a za porušování lidských práv při potlačování protestů, při kterých nejméně tři lidé přišli o život a tisíce lidí zadržela policie.

Ruský prezident Vladimir Putin, který nabídl Lukašenkovi vojenskou pomoc, v úterý hovořil o situaci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a Charlesem Michelem, který předsedá summitům EU. Varoval je před cizím vměšováním do záležitostí Běloruska, které je blízkým spojencem Moskvy, dodala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek