Babiš chce cílené sankce EU vůči Bělorusku, má podporu opozice

19.08.2020
Euroskop, čtk

EU by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla zavést vůči Bělorusku cílené sankce a podnítit uspořádání svobodných voleb v této zemi. V Bělorusku by se neměla opakovat situace jako na Ukrajině, řekl dnes ve Sněmovně předseda vlády. Uvedl, že dopoledne se kvůli společnému postoji spojí formou videokonference s premiéry zemí visegrádské čtyřky a Pobaltí.

Opozice požadovala, aby Sněmovna vládu v krocích proti režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podpořila.

Sněmovna by se podle Pirátů, ODS i KDU-ČSL měla vyjádřit k situaci v Bělorusku po prezidentských volbách, které jsou označovány za zmanipulované a vyvolaly protesty a stávky tamních obyvatel. Sněmovna by se podle místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti) měla připojit k dalším státům, které se vyjádřily k výsledkům voleb a nevzaly je na vědomí.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura doporučil, aby Sněmovna k Bělorusku přijala stejné usnesení, jaké minulý týden přijal Senát. Horní komora minulý týden odsoudila policejní zásahy proti demonstrantům v Bělorusku. Podle senátorů jsou tyto zásahy násilné a zjevně nepřiměřené. Průběh voleb byl pak podle nich neférový a nedemokratický.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek