ECB loni zvýšila zisk o 50 % na 2,4 miliardy eur

24.02.2020
Euroskop, ČTK

Evropská centrální banka (ECB) loni zvýšila zisk o 50 procent na 2,4 miliardy eur (60 miliard Kč). Vyšší příjmy jí vyneslo její dolarové portfolio, ale i dluhopisy, které drží v rámci programu nákupů aktiv. ECB to uvedla ve svém čtvrtečním sdělení. Banka zisk přeposílá národním bankám států eurozóny, které jeho podstatnou část odevzdají do státních rozpočtů, případně si hotovost ponechají ve svých rezervách.

ECB už léta nakupuje vládní a podnikové dluhopisy, čímž se snaží zvýšit inflaci a povzbudit ekonomiku 19 zemí eurozóny. Zatím je tato strategie zisková – čistý úrokový výnos se loni zvýšil o 409 milionů na 2,69 miliardy eur.

Hlavním úkolem ECB je udržovat cenovou stabilitu v zemích, které používají euro, a zároveň řídit měnovou politiku Evropské unie. Na svou činnost si ECB loni ponechala 537 milionů eur, což bylo o 19 milionů více než v předchozím roce.

Více než 1,4 miliardy eur z loňského zisku ECB národním bankám poslala už 31. ledna. Zbylých 935 milionů eur by mělo odejít v pátek. Více než 26 procent z částky obdrží německá centrální banka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek