Inflace v eurozóně nadále roste, v lednu dosáhla 1,4 procenta

31.01.2020
Euroskop,ČTK

Meziroční míra inflace v eurozóně v lednu stoupla na 1,4 procenta, což je o desetinu procentního bodu více než v prosinci. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Růst cenové hladiny se tak nadále pozvolna zvyšuje, což Evropská centrální banka (ECB) podporuje rekordně nízkými úroky a nákupem dluhopisů. Data za celou Evropskou unii dnešní předběžná zpráva neobsahuje.

ECB usiluje o to, aby se v rámci podpory růstu ekonomiky přiblížila inflace dvěma procentům. Na této úrovni byl růst cen v eurozóně naposledy předloni.

Centrální banka proto pokračuje v nákupech dluhopisů a ve snižování depozitní úrokové sazby, která na podzim klesla na minus 0,5 procenta. Tak nízko zatím nikdy nebyla.

Z jednotlivých segmentů trhu v prvním měsíci letošního roku nejvíce rostly ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků, které se meziročně zvýšily o 2,2 procenta. Následovaly ceny energií s růstem o 1,8 procenta – v prosinci přitom rostly jen o 0,2 procenta a o měsíc dříve klesaly. Ceny služeb vzrostly v lednu o 1,5 procenta a průmyslového zboží o půl procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek