Britský soud: Vynucená přestávka parlamentu je nezákonná

25.09.2019
Euroskop, čtk

Nejvyšší soud Spojeného království v úterý rozhodl, že pětitýdenní přestávka v zasedání britského parlamentu, kterou si vynutil premiér Boris Johnson, je nezákonná. Rozhodnutí o ukončení schůze ve druhém zářijovém týdnu a zahájení nového zasedání až 14. října bylo podle něj neplatné od samého počátku. Premiér řekl, že s rozhodnutím silně nesouhlasí, bude jej ale respektovat. Předseda Dolní sněmovny John Bercow svolal poslance na středu. Média označují úterní verdikt za bezprecedentní a spekulují o jeho dopadech na odchod země z Evropské unie, o němž roku 2016 rozhodli voliči v referendu a do jehož aktuálního termínu zbývá jen 37 dní.

Jedenáct soudců nejvyššího soudu, který se zabývá mimo jiné případy důležitými pro britský ústavní pořádek, dospělo k jednomyslnému závěru, že Johnson jednal nezákonně, když požádal na konci srpna královnu Alžbětu II., aby přerušila zasedání parlamentu do 14. října. Předsedkyně soudu Brenda Haleová uvedla, že tento krok zabránil parlamentu ve výkonu jeho ústavních funkcí, a to bez rozumného opodstatnění. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat.

Za normálních okolností by parlamentní přestávka byla v pořádku

Přestávka mezi dvěma schůzemi britského parlamentu je za běžných okolností rutinní událostí. Johnsonův krok byl ale napaden u soudů kvůli podezření, že premiér chtěl touto cestou zhatit plány zákonodárců kolem brexitu. Kritiku si vysloužil také za neobvykle dlouhou dobu, po kterou měla přestávka trvat.

V reakci na verdikt John Bercow oznámil, že Dolní sněmovna se sejde už ve středu ve 12:30 SELČ. Předseda horní komory, Sněmovny lordů, podle agentury Reuters očekává, že tato komora se sejde při nejbližší možné příležitosti.

Premiér Boris Johnson, který se nyní v New Yorku účastní Valného shromáždění OSN, uvedl, že bude rozsudek respektovat, i když s ním silně nesouhlasí a nepovažuje ho za správný. Zdůraznil, že verdikt nic nemění na tom, že Británie opustí EU 31. října, tedy za 37 dní.

Opozice vyzývá Johnsona k rezignaci, ve hře jsou předčasné volby

Opoziční strany vyzvaly premiéra Johnsona, aby vzhledem k porážce u soudu odstoupil. „Nejvyšší soudní instance v této zemi shledala, že (premiér) Boris Johnson porušil zákon… Tento nezvolený předseda vlády by měl nyní rezignovat,“ řekl lídr labouristů Jeremy Corbyn v projevu na stranickém sjezdu v Brightonu.

Podle Johnsona Británie za současné situace potřebuje parlamentní volby. Opoziční předák Corbyn označil volby za jedinou cestu z politické krize, konat se ale podle něj mají teprve, až nebude ve hře scénář brexitu bez dohody. Britští novináři vyjádření interpretovali jako potvrzení toho, že labouristé nehodlají ihned vyvolat hlasování o důvěře vládě.

Politico: Nejlepší možností je dojednat a schválit dohodu s EU

Podle prvních komentářů britských listů zasadil soud v úterý Johnsonovi ránu. Podle agentury Bloomberg je nyní otázkou, zda Johnson odejde, nebo využije krize, aby znovu přesvědčil parlament k vypsání předčasných voleb. Web Politico napsal, že intervence soudců z krátkodobého pohledu na situaci kolem brexitu mnoho nemění. „Nejlepší možností pro Johnsona je stále dojednat s EU dohodu, která bude moci získat dostatečnou parlamentní podporu a umožní tak Spojenému království odejít 31. října,“ uvádí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek