Nacionalisté strany chtějí před evropskými volbami spojit síly

09.04.2019
Euroskop, čtk

Nacionalistické a protiimigrační strany chtějí před květnovými evropskými volbami spojit síly a po nich v Evropském parlamentu (EP) vytvořit společnou frakci. Řekli to v pondělí představitelé stran, které do Milána pozval předseda protiimigrační strany Liga a italský vicepremiér Matteo Salvini. Sešel se se zástupci německé protestní AfD, konzervativní Strany Finů a pravicové Dánské lidové strany, uvedla agentura Reuters.

„Chceme Evropskou unii a Evropský parlament reformovat, aniž bychom je zničili,“ řekl v pondělí v Miláně novinářům spolupředseda AfD Jörg Meuthen. „Chceme přinést radikální změnu,“ dodal. Zástupcům médiím dále řekl, že jejich frakce v EP se bude nazývat Evropská aliance pro lidi a národy a bude v ní nejméně 10 politických stran, jež jsou nyní v jiných skupinách.

„Chceme se stát přední evropskou frakcí, tou nejpočetnější,“ konstatoval Salvini. Ten podle agentur pozval zástupce nacionalistických stran ze dvou desítek evropských zemí. Pro zaneprázdněnost účast odřekla šéfka francouzského krajně pravicového Národního sdružení (bývalé Národní fronty) Marine Le Penová, s níž se ale šéf Ligy setkal už v pátek.

Není jisté, zda se zapojí Fidesz a Právo a spravedlnost

Se Salvinim sympatizuje například i maďarský premiér Viktor Orbán, zástupci jeho strany Fidesz ale v pondělí v Miláně chyběli. Evropská lidová strana (EPP), nyní nejsilnější frakce v EP, v březnu pozastavila maďarské vládní straně členství kvůli údajnému porušování zásad právního státu v Maďarsku, a tak se podle médií maďarský premiér zřejmě drží zpátky.

Salvini oznámil, že ve zmiňované Evropská alianci pro lidi a národy bude i francouzské Národní sdružení. Zda v něm zasednou i dvě nejsilnější konzervativní evropské strany – polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) a maďarský Fidesz, není zatím jasné, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek