Mayová: Vláda se dál bude snažit o spořádaný brexit

29.03.2019
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová v reakci na odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu prohlásila, že vláda se bude dál snažit o spořádaný odchod z Evropské unie. Důsledky dnešního hlasování jsou podle předsedkyně vlády „vážné“. Británie by nyní měla opustit Evropskou unii 12. dubna, připomněla Mayová. Opoziční poslanci vyzvali k uspořádání předčasných voleb i nového referenda.

Mayová uvedla, že země sice může požádat o další odložení brexitu, jakýkoli odklad odchodu Spojeného království z EU bude ale podle ní chtít Unie dostatečně odůvodnit. Vzhledem k tomu, že si parlament nepřeje odchod bez dohody, je tak „téměř jisté“, že země se bude muset zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu, řekla Mayová.

Mayová: Možnosti jsou vyčerpány, Corbyn: Musí odejít

„Obávám se, že jsme dosáhli hranic tohoto procesu v této sněmovně,“ dodala a upozornila, že Dolní sněmovna odmítla brexit bez dohody, zrušení brexitu, při středečním hlasování odmítla různé varianty brexitu a nyní už napotřetí i brexitovou dohodu.

Předseda Labouristické strany a lídr opozice Jeremy Corbyn se po další porážce vládní dohody Mayové zeptal, zda už „konečně akceptovala“, že poslanci její dohodu nepodpoří. Podle něj se totiž zdá, že premiérka nevylučuje, že by se mohla s dohodou do parlamentu opět vrátit. Dohoda se podle Corbyna přitom musí změnit a pokud to premiérka nehodlá vzít na vědomí, „musí odejít“, a umožnit tak konání předčasných voleb.

SNP by chtěla zvážit nové volby a odvolání brexitu

Předseda parlamentní frakce Skotské národní strany (SNP) Ian Blackford vyzval k tomu, aby si Británie vyhradila nyní čas na nalezení alternativy. „Musíme se nyní vážně podívat na možnost odvolání (brexitu),“ řekl. „Premiérka naznačila, že odejde (z funkce), měla by nyní jít a my bychom měli (uspořádat) parlamentní volby,“ dodal.

Heidi Allenová, členka Nezávislé skupiny, kterou tvoří odpadlíci od labouristů a konzervativců, vyzvala k uspořádání nového referenda. Při plebiscitu v roce 2016 Britové rozhodli o odchodu z EU.

Proti dohodě hlasovali i severoirští unionisté

Místopředseda skupiny euroskeptických konzervativních poslanců ERG Steve Baker vyzval premiérku Mayovou, aby odstoupila. „Tohle musí být poslední porážka dohody Theresy Mayové,“ řekl.

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP), jejíchž deset poslanců i napotřetí hlasovalo proti dohodě, vyzvala premiérku, aby využila nastalé situace a vyřešila problém s takzvanou irskou pojistkou, kvůli které se DUP proti dohodě staví. DUP podporuje menšinovou vládu Mayové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek