Rada pro spravedlnost a vnitřní věci, březen 2019

07.03.2019
Úřad vlády, Euroskop

Dnes a zítra jednají v Bruselu ministři členských států EU odpovědní za oblast vnitřních věcí a spravedlnosti. Na agendě je v části vnitřní věci Evropská pohraniční a pobřežní stráž, migrační spolupráce se třetími zeměmi a boj proti terorismu. Justiční část se bude mj. věnovat elektronickým důkazům v boji proti trestné činnosti a lepší ochraně oznamovatelů.

Delegaci ČR v části vnitřní věci vede ministr vnitra Jan Hamáček. Ministři budou informováni o vyjednávání s Evropským parlamentem o Evropské pohraniční a pobřežní stráži a o reformě společného evropského azylového systému. Nejširší diskuse se očekává k tématu migrační spolupráce EU s relevantními třetími zeměmi původu a tranzitu. Následně budou ministři debatovat o současné situaci a dalším směřování reakce Evropské unie na terorismus. Závěrem budou ministři vnitra informováni o schválení závěrů Rady k zabezpečení svobodného a spravedlivého průběhu voleb do Evropského parlamentu a o pracích na implementaci Akčního plánu proti dezinformacím. Cílem diskuse na pracovním obědě bude vyhodnotit uplynuté pětileté období v oblasti vnitřních věcí a přispět ke Strategické agendě, kterou má projednat Evropská rada v červnu.

V části spravedlnost bude delegace ČR vedena náměstkem ministra spravedlnosti Michalem Fraňkem. Rumunské předsednictví bude informovat o pokroku v projednávání směrnice o oznamovatelích (whistleblowerech). Dále by ministři měli přijmout obecný přístup ke směrnici o právních zástupcích pro oblast získávání důkazů. Na agendě bude rovněž rozhodnutí Rady o zahájení jednání o dohodě mezi EU a USA o přeshraničním přístupu k e-důkazům a Rozhodnutí Rady zmocňující k účasti na jednáních o druhém dodatkovém protokolu k Budapešťské úmluvě. Ministři vyslechnou informaci o aktuálním stavu implementace nařízení o Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), např. o aktuálním stavu procesu výběru evropského nejvyššího žalobce. Komisařka Jourová by měla poskytnout informaci o pokroku v potírání nenávistných projevů na internetu (hate speech).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek