V otázce hranic po brexitu stojí Německo i EU za Irskem

30.01.2019
Euroskop, čtk

V otázce uspořádání hranic mezi Irskem a Severním Irskem po brexitu stojí podle německého ministra zahraničí Heika Maase (SPD) spolková republika a celá Evropská unie pevně za Irskem. Řekl to v rozhovoru s deníky skupiny Funke s tím, že už vyjednaná dohoda o vystoupení Británie z osmadvacítky je tím nejlepším a zároveň jediným řešením pro uspořádaný brexit.

O úpravě hraničních vztahů mezi Irskem a Severním Irskem chce znovu s Bruselem vyjednávat britská premiérka Theresa Mayová. V nynější takzvané severoirské pojistce, která se stala hlavní překážkou pro ratifikaci „rozvodové“ dohody britskými poslanci, řada z nich vidí nebezpečí, že Británie tímto způsobem zůstane i po brexitu připoutána k unijním strukturám. EU se zase obává toho, že bez pojistky by mezi Irskem a Severním Irskem mohla znovu vzniknout pevná hranice s kontrolami, což by mohlo vést k obnovení nepokojů v regionu.

„Nepřipustíme, aby Irsko v této otázce bylo izolované,“ řekl šéf německé diplomacie. Britská vláda podle něj teď především musí rychle říci, co vlastně v otázce pojistky chce změnit, protože času už mnoho nezbývá. Británie má EU opustit 29. března.

Znovu projednávat dohodu o brexitu nechce ani irská vláda. „Dohoda představuje pečlivě dojednaný kompromis, který nachází rovnováhu mezi britskými postoji ohledně cel a jednotného trhu a mezi odvrácením pevné hranice a ochranou integrity unijního bezcelního prostoru a jednotného trhu,“ uvedl v úterý její mluvčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek