EU27 zopakovala, že o brexitové dohodě nelze znovu jednat

30.01.2019
Euroskop, čtk

Nové vyjednávání o textu dohody o podmínkách vystoupení Británie z EU není možné. Na včerejší večerní hlasování britské Dolní sněmovny tak reagoval mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Právě k dojednání změn týkajících se takzvané irské pojistky, která je ovšem součástí dohody, včera britští poslanci vyzvali premiérku Theresu Mayovou.

Tuskův mluvčí zopakoval postoj Unie, koordinovaný po britském hlasování s 27 hlavními městy, že „rozvodová dohoda“ zůstává nejlepší a také jedinou cestou, jak zajistit spořádaný odchod Británie z evropského bloku.

„Pojistka je součástí dohody o vystoupení a dohoda o vystoupení není otevřena novému vyjednávání,“ uvedl Tuskův mluvčí Preben Aaman. Připomněl závěry prosincového summitu EU, které jsou podle něj v tomto ohledu zcela jasné.

Zároveň ale podle Tuskova mluvčího EU27 vítá a sdílí ambici britského parlamentu vyhnout se brexitu bez dohody, tedy situaci, kdy by Británie 29. března z Unie odešla, aniž by byly okolnosti takového kroku smluvně ošetřeny. Unie proto britskou vládu nadále žádá, aby co nejrychleji vnesla jasno do toho, co má nyní v úmyslu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek