Italský parlament schválil nová protikorupční opatření

19.12.2018
Euroskop, čtk

Italský parlament včera schválil nová opatření namířená proti korupci ve veřejném sektoru, cílem je ale také zvýšit efektivitu justice. To jsou dva hlavní problémy, které třetí největší ekonomiku eurozóny dlouhodobě trápí, uvedla agentura Reuters.

Zákon zakazuje lidem odsouzeným za korupci účastnit se vládních tendrů a zvyšuje tresty za braní úplatků. Italská policie bude nově moci vyšetřovat korupci prostřednictvím utajených operací, což bylo dosud možné pouze v případech týkajících se mafie a terorismu. Cílem zákona je také zvýšit transparentnost ve financování politických stran. Nová opatření rovněž zahrnují dodatky, které mají dodat odvahu lidem, kteří by mohli na korupci upozornit.

Návrh zákona představil v září italský ministr spravedlnosti Alfonso Bonafede z protestního vládního Hnutí pěti hvězd (M5S). Po schválení Senátem pro něj včera hlasovalo 304 poslanců, zatímco 106 jich bylo proti.

„Itálii korupce unavuje,“ uvedla před hlasováním poslankyně M5S Giulia Sartiová. „Éra úplatků teď končí, představujeme novou éru zákonnosti a transparentnosti,“ dodala. Hnutí pěti hvězd označilo boj s korupcí za jeden ze svých hlavních cílů už při svém založení před devíti lety. Téma je tak dlouhodobým lákadlem pro jeho voliče.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek