Srpnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 11. 9. 2018, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v srpnu 2018 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Nizozemsko se připojilo ke společnému úsilí chránit rozpočet EU před podvody. 1. 8. se stalo 21. členským státem, který hodlá respektovat Úřad evropského veřejného žalobce.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 1. 8. informovala, že si posvítila na preparáty s valsartanem. Máme být v klidu, protože výrobce už přišel o licenci.

Komise pomůže zemědělcům se suchem. 2. 8. jim přislíbila, že budou moci obdržet očekávané platby předem a nebudou muset část půdy nechávat ležet ladem (jak se po nich jinak chce).

Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění EIOPA se začal věnovat pojištění kybernetických rizik. Z tiskovky uveřejněné 2. 8. plyne, že v USA už něco takového mají a Evropa je pozadu.

Počet žádostí o azyl podaných v EU zůstává stabilní, shrnul 3. 8. Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu. V červnu 2018 jich EASO zaregistroval 51 300, o 1 600 méně než o měsíc dříve. Za první půlrok 2018 bylo v EU podáno 301 390 žádostí o azyl, tedy o 15 % méně než ve srovnatelném období roku 2017.

Jak na statistiku peněžního trhu? Evropská centrální banka navrhuje revizi příslušného nařízení a od 6. 8. se ptá na ně stakeholderů. Čas vyjádřit se mají do 10. 9. 2018.

Komise 6. 8. potvrdila, že následující den vstupuje v platnost tzv. blokovací nařízení na podporu hospodářské spolupráce s Íránem. Jde o reakci EU na krok USA odstoupit od protijaderného akčního plánu JCPOA a uvalit na Írán znovu sankce. Na oznámení navázala tisková zpráva z 23. 8., reportující o 18mil. finanční injekci Teheránu.

Zpřístupnění fotky na webu, která je se svolením autora volně dostupná jinde, vyžaduje nové svolení, rozhodl 7. 8. ve věci C-161/17 Soudní dvůr EU. Důvod? Takové zpřístupnění je totiž zpřístupněním “nové veřejnosti”.

Rozhodnutí vystoupit z EU by na výkon britského eurozatykače nemělo mít vliv, myslí si generální advokát Maciej Szpunar. Své stanovisko k věci C-327/18 zveřejnil 7. 8.

Evropská agentura pro léčivé přípravky EMA pracuje pro všechny pacienty v Evropě. Alespoň to tvrdí tiskovka z 8. 8. doprovozená animovaným videem.

Dovoz LNG z USA do EU roste, informovala 9. 8. Komise. Od dubna 2016 dosáhl 2,8 mld. kubíků. Berlaymont se tak mezi řádky pokusil naznačit, že je to Amerika, ne Evropa, kdo brání obchodu.

V Evropské investiční bance si hráli s blockchainem. EIB 10. 8. překvapila tiskovou zprávou o osmačtyřicetihodinovém kodérském eventu, jehož cílem bylo “dotknout se budoucnosti digitálních financí”.

Komise 10. 8. zveřejnila první výzvu pod hlavičkou Evropského sboru solidarity. Přerozdělovat se bude 44 mil. eur.

Třetí energetický balík je v zásadě ok. Rusko Unii napadlo u Světové obchodní organizace (že prý diskriminuje ruské plynovody), ale WTO 10. 8. rozhodla, že neoprávněně.

Ratingová agentura Moody’s Investors Service (Nordics) AB má euroregistraci, informoval 13. 8. Evropský orgán pro cenné papíry a trhy. Celkově v EU působí už osmadvacet ratingových agentur.

HDP EU i eurozóny rostl ve druhém kvartále 2018 o 0,4 %. Jenže USA oproti prvnímu čtvrtletí vystřelily o celé 1 %, nepotěšil 14. 8. Eurostat.

Komise 14. 8. zaslala Polsku odůvodněné stanovisko ohledně jeho zákona o Nejvyšším soudu, protože “odpověď polských orgánů obavy Komise nerozptýlila”.

Nizozemsko chce omezit používání osmi polycyklických aromatických uhlovodíků v granulích a mulčích využívaných v umělých trávnících. 16. 8. o tom informovala Evropská agentura pro chemické látky s tím, že se návrhem bude brzy zabývat.

EU je největším poskytovatelem humanitární pomoci na světě. Jen v roce 2017 uvolnila více než 2,43 mld. eur na operace ve více než 80 zemích, informovali u příležitosti Světového humanitárního dne 17. 8. komisaři Federica Mogherini a Christos Stylianides.

Řecko 20. 8. úspěšně ukončilo tříletý makroekonomický ozdravný program. Podle Komise jde o jasný důkaz “úsilí řeckého lidu, odhodlání této země k reformám a solidarity jejích evropských partnerů”.

Jean-Claude Juncker si 21. 8. připomněl padesáté výročí zahájení sovětské okupace Československa. Respektive “padesáté výročí konce Pražského jara”.

Komisaři Frans Timmermans a Věra Jourová si 22. 8. připomněli Evropský den památky obětí všech totalitních a autoritářských režimů odkazující na uzavření paktu Molotov-Ribbentrop 23. 8. 1939.

Evropská agentura pro léčivé přípravky je jednou z těch, co mají smysl, o tom žádná. Přesto jí to nedá a čas od času přijde s videem, které má ukázat, jak je její role nezastupitelná. Naposledy 22. 8.

Oběhové hospodářství + bioekonomika = udržitelná Evropa. Takhle jednoduché to prý je, tvrdí ve zbrusu novém reportu (z 27. 8.) Evropská agentura pro životní prostředí.

Nokia dostane na 5G. Tedy: Evropská investiční banka Nokii půjčí 500 mil. eur na výzkum v oblasti mobilních sítí páté generace. Pod hlavičkou Junckerova Evropského fondu pro strategické investice EFSI. Informovala o tom 27. 8.

Euroauditoři budou prověřovat podporu nejchudším. Evropský účetní dvůr to oznámil 30. 8. s tím, že zprávu o svém šetření Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) zveřejní s největší pravděpodobností v první polovině roku 2019.

Sucho vyprovokovalo Komisi k další akci. 30. 8. oznámila další legislativní úlevy zemědělcům. Cílem je ale pomoci hlavně zvířatům. Aby měla krmivo.

Co všechno je voda, v jakém je v Evropě stavu a jaká je její budoucnost. Tomu všemu se věnuje nová publikace Evropské agentury pro životní prostředí. EEA ji na svém webu zveřejnila 31. 8.

84 % lidí chce, aby se v Evropě přestal střídat letní a zimní čas, konstatovala 31. 8. Komise. Veřejné konzultace se zúčastnilo bezprecedentních 4,6 mil. respondentů.

Komise 31. 8. zahájila Juvenes Translatores, 12. ročník soutěže pro “mladé jazykové nadšence”. Soutěžící si mohou pro překlad vybrat kteroukoliv z 552 jazykových kombinací, které nabízí 24 úředních jazyků EU. Nejprve se ale musí zaregistrovat jejich školy. Čas mají do 20. 10. 2018.

Nezaměstnanost v Česku činila v červenci 2018 znovu 2,3 %, informoval 31. 8. Eurostat. Unijní průměr činil 6,8 % a průměr eurozóny 8,2 %.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality