Fico čeká, že EU rozpracuje slovenský návrh k migraci

03.01.2017
Euroskop, čtk

Slovensko očekává, že členské země Evropské unie budou nadále pracovat na návrhu takzvané efektivní solidarity, kterou coby možné řešení migrační krize předložila Bratislava během svého předsednictví ve druhé polovině loňského roku. Novinářům to v pondělí řekl premiér Robert Fico, podle něhož bez pokroku v této oblasti nebude mít EU nástroj na zvládnutí migrace.

„Očekáváme, že budeme v tomto konceptu pokračovat i nadále. Pokud ho nerozpracujeme, Evropská unie nebude mít v roce 2017 žádný efektivní nástroj na řešení problémů, které přináší migrační krize. Takzvané povinné kvóty dočasného charakteru v roce 2017 končí a návrhy, s nimiž přišla Evropská komise ohledně povinných permanentních kvót, nemají podporu všech členských zemí Evropské unie,“ uvedl Fico.

Bratislava, která před více než rokem napadla u unijního soudu rozhodnutí o zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU, přišla v rámci svého předsednictví s vlastním návrhem řešení migrační krize. Koncept efektivní solidarity podle Fica počítá s tím, že každá země se musí zúčastnit řešení problémů spojených s migrací, ale zároveň sama rozhodne o způsobu pomoci.

Slovensko podle Fica nabízí na řešení migrační krize například techniku, peníze či experty. „Jsme přesvědčeni, že nelze nutit někoho (migranty), aby zůstal na našem území, pokud na našem území zůstat nechce. Stále více zemí si uvědomuje, že když nepřijdeme s novým konceptem, jak přistupovat k migraci v roce 2017, nebudeme mít žádný nástroj,“ řekl Fico.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek