V Plzeňském kraji je o třetinu více pracovníků z EU

11.10.2016
Euroskop, čtk

V Plzeňském kraji vzrostl oproti loňsku o více než třetinu počet pracovníků ze zemí EU. Aktuálně jich je 29 960. Počty zaměstnanců z EU, hlavně na dělnických pozicích, rostou nejvíce od prosince 2014, od kdy firmy v regionu shánějí tisíce lidí. Jedná se hlavně o Slováky, Rumuny a Bulhary, uvedl Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce, který občany EU registruje.

Průměrný počet zaměstnanců v kraji byl k poslednímu červnu 210 tisíc lidí. Pracovníci z EU tvoří 14 procent. Firmám, které těží z blízkosti dálnice a hranic s Německem, přibývají zakázky, v důsledku čehož nyní v kraji pracuje více lidí z jiných unijních států. Pracovníci z jiných zemí EU pro firmy nepředstavují nadbytečné výrobní náklady.

Dlouhodobě pracuje v kraji nejvíce Slováků, nyní jich je 14 589, tedy o 933 více než v srpnu. Následují Rumuni, jejichž počet se k září 2016 meziměsíčně zvýšil o 635 na 6773. Bulharů je zaměstnáno v regionu 4443 a oproti srpnu jich o 611 přibylo.

Cizinců z třetích zemí na základě sjednocení rodin přibývá, kvůli práci naopak ubývá

V kraji přibývá také cizinců z třetích zemí, kteří nemusí disponovat pracovním povolením, protože mají v Česku trvalý pobyt nebo jsou příbuzným osoby, která již v Česku legální pobyt má. Od roku 2008 jejich počet trvale narůstá, v současnosti dosahuje 5982. Oproti srpnu jich přibylo 120 a meziročně 1157. Mezi nimi početně dominují Ukrajinci, následováni Vietnamci a Moldavany.

Cizinců z třetích zemí, jimž pracovní úřad vydal povolení k práci, je v kraji minimum. Po výrazně zpřísněném povolování se jejich počet snížil za osm let na 1,3 procenta. Zatímco v listopadu 2008 jich krajský úřad práce evidoval 10 700, před rokem bylo platných povolení již pouze 169 a v současnosti už jen 135. Jedná se především o Ukrajince, Japonce a Američany, působící hlavně ve funkcích firemních manažerů. Většinu pracovních povolení, tedy zaměstnaneckých karet k pobytu i práci, vydává ministerstvo vnitra. Jejich počty nejsou zahrnuty v uvedeném počtu pracovních povolení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek