Jourová kvůli kvalitě výrobků pojede do Číny

26.04.2016
Euroskop, čtk

Evropský systém varování před nebezpečnými výrobky na trhu loni zaznamenal 2072 upozornění, uvedla komisařka Evropské unie pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost mužů a žen Věra Jourová.

Podobné výrobky nejčastěji – v 62 procentech případů – pocházejí z Číny. Podle Evropské komise je zásadním problémem zvyšující se podíl nekvalitního zboží koupeného přes internet od prodejců mimo unijní území.

Trvající vysoký podíl čínských výrobků je důvodem, proč eurokomisařka Jourová v červnu zamíří do Číny. Evropská unie má s Čínou v této oblasti už existující dohody. Dosud se čínská strana zabývala 11.540 evropskými upozorněními, reálně ale reagovala jen na 3748 z nich. V některých případech sami čínští experti nebyli schopni ve své zemi dohledat reálný původ do EU dovezených produktů, poznamenala Jourová.

Nejvíc varování se týkalo hraček a oděvů

Loni systém včasného varování pro nebezpečné nepotravinářské výrobky (RAPEX) umožnil členským zemím na varování reagovat – tedy produkt stáhnout z trhu – ve 2745 případech, započítány jsou reakce několika zemí na stejné upozornění. Česko ostatní země upozornilo na 109 výrobků a v 18 případech navíc na českém trhu našlo výrobky, před nimiž varovaly jiné státy.

Hlavními kategoriemi výrobků, kde musely členské země EU reagovat, byly hračky (27 procent) a oděvy, textilie a módní výrobky (17 procent), tedy stejné kategorie jako v roce 2014. Nejčastěji oznamovaným rizikem byla chemická závadnost výrobků (25 procent), následovaná nebezpečím úrazu (22 procent), které bylo o rok dříve na místě prvním.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek