Ministři zahraničí EU budou debatovat o vztazích s Ruskem

14.03.2016
Euroskop, čtk

Diskuse o současné podobě vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem čeká ministry zahraničí evropské osmadvacítky v Bruselu. Mezi dalšími body jejich jednání nechybí dění v Libyi, vztahy s Iránem či blízkovýchodní mírový proces.

Vysoce postavení unijní představitelé dávali koncem minulého týdne jednoznačně najevo, že debata související s Ruskem se nebude týkat sankcí. O prodloužení hospodářských opatření, které unie na Rusko uvalila kvůli ukrajinské krizi, se má rozhodnout do června. EU jejich podobu svazuje výlučně s prosazením mírových dohod z Minsku.

Jednat se bude o Libyi i Iránu

Hovořit se má také o blízkovýchodním mírovém procesu a zatím neúspěšných snahách světového společenství dohodnout v Libyi vznik vlády, se kterou by bylo možné začít mluvit o rekonstrukci země.

Po dohodě s Teheránem ohledně jeho jaderného programu se postupně mění podoba vztahů mezi unií a Íránem. Později na jaře by do země měli odjet jednat zástupci Evropské komise, cestu organizuje šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Ministry čeká i jednání o tureckých požadavcích

Je také pravděpodobné, že ministry v nějaké podobě nemine ani nejnovější vývoj kolem migrační krize či syrské občanské války.

Přípravou summitu EU, který bude probírat nedávné turecké požadavky spojené s pomocí Ankary při řešení migrační situace, by se ovšem měli ministři odpovědní za unijní problematiku zabývat především v úterý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek