Hollande nechce ústupky Turecku v oblasti víz a lidských práv

14.03.2016
Euroskop, čtk

V rámci jednání o omezení přílivu imigrantů přes Egejské moře do Evropy se nesmí nijak ustupovat Turecku v otázce dodržování lidských práv a kritérií bezvízového styku, prohlásil to francouzský prezident François Hollande.

Hollande bude s ostatními lídry EU 17. a 18. března v Bruselu pokračovat ve složitém vyjednávání s Tureckem.

Nejvyšší francouzský představitel na tiskové konferenci v Paříži podle agentury AP zdůraznil, že v jednání Evropské unie s Tureckem o dohodě ohledně imigrační krize a ochraně vnější hranice unie v Řecku se věci musejí více „vysvětlovat“ a musejí být „transparentnější“.

Hollande po dopoledním setkání s asi 15 vedoucími představiteli levicových stran ze zemí EUdále řekl, že je nutné ochránit vnější hranice unie. Je podle něj totiž nezbytné předejít tomu, aby se opět vytvořily vnitřní hranice v schengenském prostoru pro volný pohyb osob.

Dohoda EU- Turecko: Kritizovány jsou zejména „kolektivní odsuny“

Předchozí summit Turecko- EU 7. března vyústil v předběžnou dohodu, která vzbuzuje v OSN i jinde pochyby, zda při zamýšleném řešení přistěhovalecké krize nebudou porušována lidská práva a další principy.

Terčem kritiky jsou hlavně plánované „kolektivní odsuny“ do Turecka všech běženců, kteří vstoupí nedovoleně do Řecka. Výměnou má EU přijímat Syřany z Turecka. Ankara chce také další miliardy eur, brzké zrušení víz pro Turky a obnovení přístupových rozhovorů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek