Británie: Věk pro hlasování v referendu zůstane 18 let

09.12.2015
Euroskop, čtk

Britští poslanci zamítli návrh, aby se minimální věk voličů při očekávaném referendu k členství Británie v Evropské unii snížil z 18 na 16 let. Zablokovali tak snahu, která mohla posílit zastánce setrvání Británie v 28členném bloku, uvedla agentura Reuters.

Přívrženci snížení věku voličů v diskusi argumentovali tím, že mladí Britové ve věku 16 a 17 let by měli mít možnost hlasovat, protože referendum ovlivní jejich další život. Toto hlasování může podle některých poslanců omezit volný pohyb obyvatel Británie a zkomplikovat jim práci v jiných zemích unie.

„Rozšíření volebního práva pro referendum k EU na šestnáctileté a sedmnáctileté by vedlo k demokratičtější a angažovanější kampani. Tato naděje dnes skončila,“ citoval Reuters odborníka na unijní záležitosti z opoziční Skotské národní strany (SNP) Stephena Gethinse.

Průzkum britské společnosti ORB koncem listopadu ukázal, že 52 procent Britů je pro vystoupení z EU, zatímco podle 48 procent dotázaných by měla Británie v osmadvacítce zůstat. Zůstat v EU chce ale 69 procent mladých Britů ve věku od 18 do 24 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek