10.01.2015
Euroskop

Travel Service a ČAH mohou převzít ČSA, Investiční pobídky v ČR mají od Komise zelenou

Travel Service a ČAH mohou převzít ČSA

Komise odsouhlasila návrh na kontrolu nad Českými aeroliniemi.

Pozadí

EK musí posuzovat fúze a akvizice společností, jejichž obrat přesahuje určitý limit a bránit spojením, která by zásadně narušila účinnou hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru nebo v jeho podstatné části. Převážná většina oznámených spojení nepředstavuje z hlediska hospodářské soutěže problém a je schválena po běžné kontrole. Od okamžiku, kdy je transakce oznámena, má EK zpravidla 25 pracovních dnů, aby rozhodla, zda s ní vysloví souhlas (fáze I) nebo zahájí podrobné šetření (fáze II).

České společnosti Travel Service a Český Aeroholding (ČAH) získaly společnou kontrolu nad českým národním leteckým dopravcem Českými aeroliniemi (ČSA). Komise došla k závěru, že cestující budou mít při svých letech na pražské letiště i odletech z něj i nadále možnost využít několika dalších alternativních poskytovatelů služeb.

Klíčové a sporné body

Šetření EK potvrdilo, že navrhovaná transakce nepovede k narušení hospodářské soutěže na trhu letecké přepravy cestujících, protože ČSA a Travel Service (mají ústředí na pražském letišti) budou na překrývajících se trasách letů odlétajících z pražského letiště i nadále čelit dostatečnému konkurenčnímu tlaku ze strany jiných dopravců.

K narušení hospodářské soutěže nedojde ani v případě vztahu mezi činnostmi státní ČAH (pozemní odbavování, dodávka paliva, údržba, běžné i generální opravy a přepravní činnosti ČSA) a Travel Service (letecká přeprava cestujících a nákladu). Komise usoudila, že společnosti nebudou mít žádný zájem na tom, aby ostatním konkurentům bránily v přístupu ke službám ČAH, protože zájmy ČAH a Travel Service nejsou totožné a jejich případný prospěch z takové strategie bude jen velmi omezený.

Odkazy

Investiční pobídky v ČR mají od Komise zelenou

Nařízení, kterým se v souladu s články 107 a 108 Smlouvy prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné s vnitřním trhem (č. 651/2014)

Komise poprvé schválila plány hodnocení státní podpory, a to v ČR a UK. Obě země tedy mohou poskytnout podporu v celkové výši přesahující 6 mld. € a napomoci investicím a rozvoji.

Pozadí

Nový postup využívající plány hodnocení zavedlo nové obecné nařízení o blokových výjimkách, jež tvoří součást iniciativy Komise modernizující pravidla státní podpory a podle něhož se v daleko větším počtu případů nemusí podpora Komisi předem oznamovat. Na stále větší objem slučitelné podpory (více než 80 %) se vztahuje obecné nařízení o blokových výjimkách a státy jej tedy mohou přímo uplatnit a nemusejí před tím žádat Komisi o schválení. Díky konkrétním plánům hodnocení velkých režimů podpory je zajištěno, že se peníze daňových poplatníků využívají náležitým způsobem. Směřují totiž do inteligentních podpůrných opatření, která napomáhají hospodářskému růstu a nenarušují konkurenční prostředí. Důležité bude nyní zajistit, aby se modernizace státní podpory realizovala v praxi.

Klíčové a sporné body

EK bude s členskými státy pracovat na metodách výběru a tvorby režimů podpory infrastrukturních projektů, které nejvíce zrychlují hospodářský růst (vytvoří pracovní skupinu pro státní podporu a infrastrukturní projekty). Členské státy teď mohou přicházet s návrhy na posílení svých systémů státní podpory, aby zajistily jejich větší slučitelnost, a to nikoli pouze prostřednictvím oficiálních kontrol, ale také díky aktivnímu vyhodnocování vnitrostátních opatření v oblasti zdanění, v odvětvích, které musejí projít restrukturalizací, atp. S Komisí by členské státy měly spolupracovat na vytvoření plánu zvýšení transparentnosti, aby měli občané dostatek informací o tom, jak se finanční prostředky na státní podporu skutečně využívají.

Podle obecného nařízení o blokových výjimkách jsou nejdříve režimy podpor s ročním rozpočtem přesahujícím 150 mil. € po dobu šesti měsíců vyňaty z povinnosti oznamování. Pokud má být režim podpory prodloužen, musí členské státy předložit plán hodnocení, přičemž musí vzít v úvahu specifika jednotlivých režimů a dodržovat konzistentní zásady. Pokud tak neučiní, musí režim oznámit Komisi, která jej po uplynutí šestiměsíční lhůty posoudí.

Plán hodnocení českého režimu podpory „Investiční pobídky“ (v hodnotě 2,8 mld. €) a britského režimu podpory „Regional Growth Fund“ (předběžný rozpočet dosahuje 3,2 mld. GBP). Režim stanoví slevy na dani z příjmů, převod pozemků a infrastruktury za zvýhodněnou cenu, podporu vytváření pracovních míst, rekvalifikace či školení zaměstnanců a pořizování majetku pro strategické investice.

Tyto režimy podpory nyní mohou do roku 2020 fungovat bez nutnosti dalšího schválení ze strany Komise.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality