Do Mali zamíří další česká jednotka

14.08.2014
čtk

Do afrického Mali se chystá v první polovině září další jednotka české armády. V zemi vystřídá současný kontingent, který se v rámci mise Evropské unie podílí na výcviku tamních vojáků a na ochraně velitelství operace. Řekl to mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Do mise se zapojí v pořadí již čtvrtá česká jednotka.

V Mali může být podle platného mandátu až 50 českých vojáků. Nyní jich je v Bamaku 34 v jednotce, která hlídá velitelství celé operace. Další čtyři vojáci na výcvikové základně trénují místní ozbrojené síly, aby byly samostatně schopné boje proti islamistům na severu země.

Vojáci, kteří budou do Mali vysláni, se minulý týden zúčastnili ve vyškovské Vojenské akademii závěrečné přípravy. Cílem cvičení Sahel bylo podle jeho velitele Karla Klinovského prověřit schopnosti jednotky plnit úkoly v misi. „Jedná se především o činnosti spojené s ochranou velitelství výcvikové mise EUTM v Bamaku, s prováděním doprovodů velitele a štábu mise a částečně i výcvikem malijské armády,“ uvedl Klinovský na armádních stránkách www.army.cz.

Armáda při cvičení simulovala 30 možných incidentů, které by vojáky v africké zemi mohly potkat. Připraveny byly i podle zkušeností předchozích jednotek. Nacvičovány tak byly třeba doprovody významných osob včetně řešení objížděk nebo poruch vozidel, napadení jednotky, zranění nebo potyčky s místními obyvateli či nálezy výbušnin. Nepřátele, alianční vojáky nebo místní obyvatele hráli členové řídícího štábu i vojáci z kurzu základní přípravy.

Mezinárodní mise EUTM, jejímž cílem je vycvičit samostatné jednotky podřízené vládě v Bamaku, začala loni v únoru a původně měla trvat do letošního května. Později byla prodloužena do května 2016. Česká armáda má v současné době politiky posvěcený mandát do konce roku, v misi by ale chtěla pokračovat i nadále. Kromě Čechů se mise EUTM účastní mj. Francie, Španělsko, Německo, Belgie, Velká Británie, Polsko, Švédsko a Finsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek