Debata lídrů: Ukrajina do 5 let v EU nebude

29.04.2014
čtk

Ukrajina nemá šanci stát se v příštích pěti či deseti letech členskou zemí EU. V první společné televizní debatě před květnovými volbami do Evropského parlamentu se na tom shodli lídři evropských politických uskupení.

Úvod debaty patřil otázkám zaměstnanosti, převážně mladých lidí, která je v unii palčivě vysoká. Lídr evropských lidovců, někdejší šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker, možná přítomných 700 studentů ve studiu i televizní diváky poněkud překvapil větou, že krize posledních let nebyla krizí společné měny. Nynější socialistický předseda Evropského parlamentu Martin Schultz zase zdůrazňoval potřebu nehovořit o miliardách na evropské úrovni, ale zabývat se problémy lidí, kteří pokaždé znovu řeší otázku svého tisíce eur (asi 27.000 Kč).

Zahraničně-politický blok debaty přinesl Verhofstadtovo volání po sankcích, které by kvůli vývoji na Ukrajině tvrdě zasáhly oligarchy z nejbližšího okolí ruského prezidenta Vladimira Putina i slova zelené kandidátky Sky Kellerové o potřebě nezavřít dveře diplomacii. „Není to přece soutěž v tom, kdo zavede tvrdší sankce,“ míní politička. Ke snížení závislosti na ruských energiích podle ní vede cesta především přes obnovitelné zdroje. Podle lidovce Junckera je ale spíše potřebná evropská energetická unie, která umožní kontinentu efektivně se dělit o potřebné zdroje.

Diskutující se dotkli také euroskeptických a nacionalistických stran, které se pro všechny jejich strany mohou stát na konci května hlavním soupeřem i nepříjemným překvapením. Podle Schulze je potřeba voličům především vysvětlovat, že podobná uskupení nenabízejí řešení. Verhofstadt zase připomněl, že evropské či globální problémy nezmizí jen proto, že se politici a jejich voliči zavřou za zdi vlastních národních hranic.

V televizním studiu žádný zástupce protievropských stran přítomen nebyl, chyběl nakonec také levicový lídr Alexis Tsipras. Do Evropských voleb, které se budou v různých zemích osmadvacítky konat od 22. do 25. května, se kandidáti sejdou před kamerami v různých zemích ještě několikrát.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek